Хакери показаха секретен севернокорейски таблет

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2016 в 09:00 11237 0

Кредит Joseph Cox/Motherboard

На Световния конгрес на хакерите за първи път бе показан най-редкият таблет - севернокорейският Woolim.

Този таблет е предназначен за ограничение на употребата на чужди медии, проследяване на своите потребители и обикновено действа като платформа за пропаганда на Корейската народнодемократична република (КНДР).

"Той е доста заключен", заяви изследователят Флориан Граноу (Florian Grunow) в интервю във вторник за Motherboard. Граноу представи изследването си заедно с Никлас Шайс (Niklaus Schiess) и Мануел Любецки (Manuel Lubetzki).

Тримата разкриха много интересни неща за компютърната индустрия в КНДР, в частност показаха операционната система RedStar OS, се осъществява на RedStar, реализана на Linux платформа. След доклада група правозащитници от Южна Корея им връчва необичайния таблет.

Woolim е малко, бяло устройство със система Android, което прилича на сравнително стандартен таблет. Хардуерът е направен от китайския производител Hoozo. Но от устройството са отстранени някои компоненти, като например Wi-Fi и Bluetooth, а е инсталиран севернокорейски софтуер.

Вкарани са PDF документи с инструкции за употреба и пълен набор от стандартни политически и пропагандни текстове.

Инсталирани са програми за онлайн връзка към местната телевизия и "Kimnetu" - собствена затворена севернокорейска компютърна мрежа. Има и образователни приложения, като китайски, руски и френски речници - няколко програми за обучение и игри за деца. Интересното е, че на Woolim е инсталирана леко адаптирана версия на Angry Birds.

Joseph Cox/Motherboard


Потребителите не могат просто да си зареждат каквото си искат на устройството. Не може да сваляте файлове или да инсталирате ново заявление. При опит да се отвори документ, системата проверява неговия криптографски подпис. Такава идентификация автоматично получават файловете, които или са създадени от устройството по време на работа, или са минали през държавната цензура, а без нея не могат да се отварят файлове.

Според хакерите таблетът е произведен през 2015 г. и е най-новият модел в КНДР.

Световният конгрес на хакерите (Chaos Communication Congress) се организира от известната група Chaos Computer Club и се провежда за 33-ти път. На всеки конгрес се изнасят лекции, семинари и презентации на най-новите технологии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !