Мрежовата неутралност в Европа е под въпрос

Гласуването на новата телекомуникационна регулаторна рамка от Европейския парламент отваря вратата за „интернет на две скорости“

Александър Александров Последна промяна на 30 октомври 2015 в 06:54 7471 1

Кредит Wikipedia

Европейският парламент одобри преди два дни пакет от нормативни документи за регулация на телекомуникационния сектор, сред които най-голямо внимание предизвика предстоящото през юни 2017 г. отпадане на роуминг таксите за мобилни разговори.

Значително по-малък беше медийният интерес към друга важна промяна в рамките на регулаторния пакет, която обаче може да окаже много по-сериозно влияние върху целия интернет сегмент. Става въпрос за въвеждането на нови правила, с които се създават предпоставки за частично премахване на т.нар. „мрежова неутралност“.

Очаква се те да влязат в сила от следващия април. Срещу тях обаче вече се обявиха редица водещи интернет специалисти, учени и компании, включително и Тим Бърнърс – Лий, известен като създател на технологията www (World Wide Web), която определя съвременния облик на мрежата.

Концепцията за „мрежова неутралност“ е основополагащ принцип за съществуването на интернет, който най-общо означава, че операторите са длъжни да предоставят на своите потребители достъп до всички съществуващи уебсайтове, при това с еднаква скорост.

Ако този принцип не съществуваше, днес ние щяхме да имаме не отворен достъп до интернет, а достъп до определена комбинация от уебсайтове, каквато е решил да ни предложи нашият доставчик. Така например той би могъл да ни предостави високоскоростен достъп до определени сайтове, които си плащат за това, по-бавен достъп до други сайтове или пълно ограничаване на трети, които по някаква причина не се харесват на съответния оператор. Телеком компаниите биха могли примерно да ограничат достъпа до VoIP услуги или други онлайн платформи, които по някакъв начин ги конкурират.

За щастие днес мрежовата неутралност съществува и горните примери не са възможни. С гласуването на регулаторния пакет и с отхвърлянето на предложени от група неправителствени организации, ИТ специалисти и учени промени в защита на мрежовата неутралност обаче Европейският парламент на практика създаде предпоставки за нарушаване на този основополагащ за развитието на интернет принцип. С това са създадени предпоставки за евентуалното възникване в бъдеще на своеобразен „интернет на две скорости“, при който определени онлайн услуги ни се предлагат с по-висока скорост от други.

От Уеб Фондацията на Тим Бърнърс – Лий окачествиха регулацията в този й вид като отдалечаване на Европа от позицията на лидер в дигиталната икономика и добавиха, че решението ще „застраши иновациите и свободното слово“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2015 в 11:53

Май е настанало времето да се борим с останалите от ЕС за закриване на ЕП.Много пари и енергия за тоя дето гони Михаля, освен за повишаване на материалното благополучие на някой късметлия тип 11/11 или нещо такова.
Една парламентарна асамблея съставена на принципа на тая на Съвета на Европа може да върши същата работа с 380 MP.