07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Nokia продаде HERE Maps

Купувач е консорциум, включващ автомобилните гиганти BMW, Daimler и Audi

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 август 2015 в 06:03 45370

Финландският телеком производител Nokia продаде една от своите най-успешни услуги – платформата за гео локация HERE Maps на консорциум, включващ някои от най-големите германски автомобилни компании – BMW, Daimler и Audi, съобщиха от финландското дружество. Сумата по сделката е в 2.8 млрд. евро.

Продажбата на HERE беше окачествена като поредната стъпка в опитите на Nokia да реорганизира дейността си и да излезе от неколкогодишната криза, в която се намира след навлизането на Apple на пазара на смартфони. Финландската компания изгуби позициите си в този сегмент и услуги като HERE Maps останаха сред малкото ценни активи в портфолиото й, ако не броим силните й позиции в сегмента на мрежовото и телекомуникационно оборудване.

HERE предоставя качествена информация в реално време, базирана на местоположението, която се генерира от разнообразни устройства, превозни средства и инфраструктурни обекти. Всичко това изглежда е заинтересувало водещите немски автомобилни компании, особено в контекста на засилващата се интеграция между сегментите на информационните технологии и производство на коли.

Днес т. нар. концепция за „свързани автомобили“ (connected cars) е на път да превърне моторните превозни средства в следващата вълна от „умни“ устройства, а някои корпорации като Google отиват дори още по-далеч, създавайки изцяло автономни коли, способни да се движат без шофьор.

Традиционните автомобилни компании са длъжни да отговорят на предизвикателството, ако искат да запазят позициите си в собствения си пазарен сектор. А какъв по-подходящ ход от закупуването на добре развита гео локационна услуга – един подсегмент, който играе ключово значение в „поумняването“ на колите.

След като придобиването бъде завършено, Nokia ще се състои от две подразделения – Nokia Networks, сформирана след изкупуване на дяловете на Siemens в предишното смесено дружество Nokia Siemens Networks и Nokia Technologies, която ще предлага потребителски устройства. Както вече ви информирахме, втората съвсем наскоро представи доста оригинална камера за виртуална реалност в сферична форма.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.