Snapchat, Skype са най-несигурните месинджъри, определи Амнести интернешънъл

Според Amnesty International Facebook и WhatsApp са с най-добра защита

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 октомври 2016 в 12:23 10809 0

Кредит Amnesty International

Международната правозащитна организация Amnesty International състави рейтинг на месинджърите на 11 компании според защитеността им от несанкциониран достъп до кореспонденцията на потребителите.

Рейтингът е поместен на сайта на организацията.

Всеки един от месинджърите се оценява по редица критерии по 100-бална система. Най-безопасният, според активисти за правата на човека, са Facebook Messenger и WhatsApp, които имат по 73 точки. Втори са iMessage, FaceTime и Telegram, събрали по 67 точки.

Месинджърите на Google (Allo, Duo, Hangouts) получиха 53 точки. Резултати под 50 точки имат Viber (47), Skype (40), Snapchat (26) и Blackberry (20). На дъното са китайските месинджъри QQ и WeChat, които "Амнести Интернешънъл" класира с нула точки.

Amnesty International подчерта, че криптирането изцяло (end-to end encryption), така че само изпращачът и получателят да виждат съобщенията, е минималното изискване за технологичните компании, за да гарантират, че лична информация в приложения за съобщения остава лично. Компаниите, които подреждат най-ниската върху отчетната карта не разполагат с адекватни нива на криптиране в място за техните приложения за съобщения.

"Ако мислите, че съобщенията по месинджърите са конфиденциални, очаква ви голяма изненада. Реалността е, че нашите комуникации са под постоянна заплаха от кибер-престъпници и шпионаж от страна на държавните органи. Младите хора, които с най-голяма охота споделят лични данни и снимки през приложения като Snapchat, са особено изложени на риск ", заяви Шериф Елзайед-Али (Sherif Elsayed-Ali), шеф на отдела за технологии на правата на човека в екипа на Амнести интернешънъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !