Сноудън представи приложение за телефон, което шпионира шпионите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 декември 2017 в 00:03 18186 0

Кредит youtube

Бившият служител на агенцията за национална сигурност, който разкри американските правителствени програми за наблюдение през 2013 г., Едуард Сноудън има нова работа - програмист на приложения, съобщи phys.org

Едуард Сноудън във видео съобщение в петък представи ново приложение за телефон, за създаването на което е допринесъл, наречено Haven. То е за хора, които се нуждаят от начин да защитят своето лично пространство и вещи, например лаптопи, от физическо посегателство.

Софтуерът е приложение за Android, което използва сензорите на телефона, за да осигури наблюдение и защита на физическото пространство.

Haven превръща всеки телефон с Android в детектор за движение, звук, вибрации и светлина, който следи за неочаквани гости и нежелани нарушители.

Бета версията на приложението може да изтеглите от тук.

Сноудън заяви, че инструментът е с отворен код, предназначен за разследващи журналисти, защитници на правата на човека и въобще за хора, изложени на риск.

"Чрез комбинация на множеството сензори, открити в смартфоните, с най-сигурните комуникационни технологии в света, като Signal и Tor, Haven няма да позволи на лошите да заглушат гражданите, без да бъдат хванати на местопрестъплението" - отбелязва Сноудън.

Софтуерът е разработен със съдействието на фондацията Freedom of Press Foundation и проекта Guardian.

Приема се обаче със смесени реакции в социалните медии - някои хора приветстват неговите възможности за сигурност, а други твърдят, че нямат доверие на Сноудън.

От 2013 г. Сноудън живее в Русия, когато страната му даде убежище, противопоставяйки се на натиска на САЩ да го екстрадира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !