Известно е, че тютюнопушенето е вредно. Но кои са основните причинители на заболяванията, свързани с него? (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 януари 2021 в 10:26 14223 0

Кредит Pixabay

Фактът, че тютюнопушенето е вредно за здравето е научно доказан с редица изследвания. Всички продукти, съдържащи тютюн или вещества, извлечени от него, представляват риск за здравето на човека и водят до пристрастяване, така че не трябва да бъдат употребявани от непушачи, а за пушачите най-добрият избор е пълният отказ от употреба на тютюневи изделия. Здравните власти на много страни провеждат кампании срещу тютюнопушенето, като една от стратегиите за справяне с проблема е намаляването на риска.

По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. За съжаление хората от тази група също страдат от вредния навик на близките си, тъй като вредните вещества се съдържат и разпространяват с цигарения дим от горенето на цигарата.

Националната здравна служба на Великобритания NHS посочва, че тютюнопушенето е свързано с повишен риск от развитието на заболявания като:

  • Коронарна болест на сърцето
  • Инфаркт
  • Мозъчен инсулт
  • Увреждане на периферните съдове
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • Рак на белия дроб (7 от 10 случая се дължат на тютюнопушене)
  • Рак на устата, гърлото, ларинкса, черния дроб, шийката на матката и др.

При децата пасивни пушачи съществува риск от развитието на белодробни възпаления, менингит и други тежки състояния.

Тези факти са добре известни в обществото, но може би малко по-позната е причината за това

Никотинът е може би най-известното вещество, съдържащо се в тютюна. Никотинът е алкалоид, естествено синтезиран от растенията от семейство Картофови. Самото му име му идва от латинското наименование на растението Nicotiana tabacum – видът тютюн, който е най-често употребяван с комерсиална цел. Именно на това вещество се дължи силното пристрастяване към цигарите. Никотинът има силно въздействие върху централната и периферната нервна система и има отношение към развитието на някои болести на съдовете, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Проблемът е в горенето

При запалването на цигарата тютюнът започва да гори и достига температури от 800оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, преминават процес на термична деструкция, наречен пиролиза, при който се образуват дим и пепел. В цигарения дим се съдържат повече от 7 000 вещества. В свой доклад от 2012 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ FDA определя списък с 93 вредни или потенциално вредни вещества, съдържащи се в цигарения дим, които имат различен негативен ефект – канцерогени (CA), увреждащи дихателната система (RT), увреждащи сърдечно съдовата система (CT), увреждащи репродуктивните органи и развитието (RDT) и пристрастяващи (AD).

Някои от веществата, попадащи в повече от една категория са:

  • Ацеталдехид – CA, RT, AD
  • Арсеник – CA, CT, RDT
  • Бензен – CA, CT, RDT
  • Хром – CA, RT, RDT
  • Етил карбамат (уретан) – CA, RDT
  • Олово – CA, CT, RDT

Някои от тези вещества се използват в различни отрасли на индустрията, за производството на бои, материали и др., но определено нямат място в дихателната система на човека.

Освен тези вещества в цигарения дим се намират и много фини твърди частици от катрани, които при вдишването полепват в белия дроб и с акумулирането си пречат на нормалната му функция. Вредата от натрупването на тези частици е с толкова големи и дълготрайни последствия, че са необходими години отказ от тютюнопушенето, за да се възстанови поне частично нормалното функциониране на белия дроб и рискът от развитие на заболяване да започне да намалява. Ясно е, че начинът да се предпазим от вредното въздействие на тези вещества е да не се излагаме на цигарен дим.

Аерозол или дим

В устройствата с нагряване на тютюн или никотинова течност вместо горене има нагряване до много по-ниски температури - съответно 350оС и 250оС. При тях значително е намалено образуването на вредни и потенциално вредни вещества, а някои от тях изобщо липсват. Парата, която се отделя от тези изделия, е аерозол – малки водни капчици диспергирани във въздуха, които съдържат никотин и значително по-малко количество и вид вредни вещества, но не присъстват твърди частици.

На практика всеки дим също е аерозол, но не всеки аерозол е дим

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, докато аерозолът, формиран при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко комплексен състав от цигарения дим и при него не се генерират твърди частици.

Именно това е и основната разлика между бездимните продукти (устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари) и конвенционалните цигари – заради нагряването до по-ниски температури в изпарения аерозол се съдържат значително по-малко количество вредни и потенциално вредни вещества.

Според данните от някои изследвания на Филип Морис Интернешънъл (1) и независими изследвания (2), наличието на вредни и потенциално вредни вещества в аерозола на IQOS е до 95% по-малко в сравнение с дима на конвенционалните цигари. Това не ги прави продукти без риск и те не са предназначени за употреба от непълнолетни или непушачи, а единствено за пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили пушат цигари.

(1) Robustness of HPHC Reduction for THS 2.2 Aerosol Compared with 3R4F Reference Cigarette Smoke Under High Intensity Puffing Conditions - Catherine Goujon, Samuel Kleinhans, Serge Maeder, Laurent Poget and Jean-Pierre Schaller

(2) Platform 1's mainstream aerosol compared to reference cigarette smoke - Labstat International ULC is an independent ISO 17025 accredited laboratory in Kitchener, Ontario, Canada

Материалът и анкетата са публикувани с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !