5 съвета за безопасно плуване през лятото

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2017 в 06:00 8363 0

Кредит Rum Therapy

Сезонът на почивките настъпи. Повечето хора знаят, че трябва да използват слънцезащитни препарати на плажа, да носят спасителни жилетки, когато се разхождат с лодка, както и да не оставят децата без надзор във водата. Но изданието Live Science добавя няколко по-малко известни съвети за безопасност, които ще ни помогнат да изкараме лятната си почивка без проблеми.

Носете си оцет на плажа

Ако се потопите в морето и изведнъж почувствате пареща болка върху ръка или крак, вероятно сте ужилен от медуза. Според Дженифър Пинг (Jennifer Ping), лекар по спешна медицина в клиника Щрауб и болницата в Хонолулу, трябва да пренебрегнем разпространения мит, че ако се изпишкаме върху раната или я полеем с алкохол болката ще се облекчи. Всъщност тези течности могат само да активират нематоцитите или парещите клетки на медузата, които са залепнали за кожата ви, и ще ги накарат да освободят повече токсини.

Оцетът е много по-добро средство, тъй като високата му киселинност дезактивира нематоцитите. След като "загасите" раната с оцет, изстържете всичко полепнало от пипалото на медузата с помощта на кредитна карта или друг тъп предмет. Остатъците от оцета трябва да се приложат щедро към салатката в капанчето на плажа.

Плувайте успоредно на брега, за да избягате от мъртвото течение

Случвало ли ви се е да плувате в морето, когато изведнъж усещате, че тялото ви се засмуква навътре от водата? Поздравления, че сте се върнал жив. Вероятно сте бил хванати в мъртво течение, силно течение откъм морето, което се развива в близост до бреговата линия.

Мъртвото течение се формира, когато настъпващите вълни изграждат подводна пясъчна наносна ивица в близост до брега. Вълните тласкат все повече и повече вода между пясъчния нанос и брега като се образува тесен участък, пресичащ този пясъчен нанос, през който водата изтича обратно. Така водите се връщат в морето през пролуката, създавайки изключително силно, но тясно "мъртво" течение.

Мъртвите течения често трудно се забелязват - дори всъщност външно изглеждат като най-безопасният участък на водата - тъмен и измамно спокоен, лишен от вълни. Схема: NOAA's National Ocean Service

Мъртвото течение е толкова опасно силно, че е безполезно се опитвате да плувате срещу него - само ще се уморите. Вместо това, плувайте успоредно на бреговата ивица - мъртвото течение е достатъчно тясно, за да можете лесно да излезете от него, след което може да доплувате обратно към плажа.

Не пийте вода от басейна

"Басейнът е просто обща вана без шампоана", заявява д-р Томас Бойс (Thomas Boyce), педиатър специалист по инфекциозни болести в Детския център на клиниката Майо. "Хлорът не убива микробите незабавно и всъщност не убива изобщо криптоспоридиите (паразитни едноклетъчни), които причиняват заболяване на храносмилателната система".

Ако това не възпре жаждата ви в басейна, помислете за това - във водата може да има изпражнения. Повече от 1 на всеки 5 американци, без да знаят, плувайки докато имат диария поставят другите плувци под риск от пренасяни с водата болести, според проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Д-р Бойс съветва родителите по-често да сменят памперси в банята, а не край басейна и да измиват дупенцата на прохождащите малчугани със сапун и вода, преди да влязат във водата. Но тъй като тези съвети не достигат до всички, избягвайте басейните.

Запушете носа си, когато скачате в реки и езера

Сладководните водоеми могат да съдържат някои особено опасни микроби, включително смъртоносната изяждаща мозъка амеба Naegleria fowleri. Всяка година тези убийци се промъкват дълбоко в синусите на неподозиращите къпещи се, които не са запушили носа си. Амебата инфектира мозъка, проправяйки пътя си нагоре през носните проходи и лекарите няма какво много да направят за него. Следвайте този съвет за безопасност особено строго, когато сте на юг, тъй като топлите сладководни басейни представляват най-голям риск. 

Отпуснете се по гръб в океана

Ако паднете от лодка или поради някаква друга катастрофа се окажете сам в широкия океан или море, не се паникьосвайте. Трябва да запазите спокойствие, за да пестите енергия, докато пристигне спасителен екип, и за щастие, отпускането е най-добрият начин да се задържите на повърхността. Дълбокото дишане вкарва повече кислород в тялото ви, намалява общата плътност и по този начин ви поддържа на повърхността на водата.

Като лежите по гръб е по-лесно да се носите във водата в сравнение ако сте изправен като молив. Легнете върху водата като я използвате като възглавница за главата ви и преместете тежестта от краката към раменете. Ако изправите ръцете си назад към главата, това ще ви помогне да повдигнете останалата част от тялото си към повърхността на водата.

Ако е необходимо, ритайте с крака и махайте с ръце много внимателно, загребвайки вода надолу. Но най-важното е да се отпуснете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !