Ако кръвта е червена, защо вените изглеждат синкави?

Често срещано погрешно схващане е, че бедната на кислород кръв е синя.

Ваня Милева Последна промяна на 23 август 2022 в 00:01 6055 0

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Когато ви вземат кръв иглата влиза в изглеждаща синя или зелена вена, но кръвта, която се стича във флакона, е тъмна кръв с цвят на гъсто червено вино.

Някои смятат, че богатата на кислород кръв е червена, а бедната на кислород кръв е синя. Но грешат.

Кръвта винаги е червена. Всяка молекула хемоглобин - протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород - съдържа четири атома желязо, които отразяват червената светлина и така придават червения цвят на кръвта ни. Нюансът на червеното се променя в зависимост от нивото на кислород в кръвта. Когато хемоглобинът поема кислород в белите дробове, кръвта е ярко вишневочервена, докато се насочва към артериите и към тъканите около тялото ни.

Но при обратното пътуване до белите дробове, след като кръвните клетки са доставили кислорода до тъканите в цялото тяло, кръвта, отдала кислорода си, протичаща през вените, е много по-тъмночервена.

И така, кръвта има различни вариации на червено, но никога няма момент, когато човешката кръв е синя. Вероятно сте виждали, когато ви вземат кръв: игла се плъзга в изглеждаща синя или зелена вена, но кръвта, която се стича във флакона, е тъмна кръв с цвят на червено вино.

Това че вените изглеждат сини или зелени нещо като илюзия, защото се намират под кожата. Първо да уточним, че цветовете, които виждаме, се основават на дължината на светлинните вълни, която нашето око възприема. Повече информация може да прочетете в карето.

Как виждаме

Задната част на окото ни е облицована с тънък слой, наречен ретина, където се намират фоторецепторите, участващи в зрението: пръчици и колбички (или конуси).

Пръчиците работят при много слаба светлина. Използваме фи за нощно виждане. Пръчиците не помагат при цветното зрение, поради което през нощта виждаме всичко в сиво. 

Виждаме цветовете, благодарение на трите вида колбички: сини, зелени и червени. На графиката може да видите, че всеки конус може да открие диапазон от цветове. Въпреки че всеки конус е най-чувствителен към определен цвят на светлината (където линията има връх), те могат да открият и други цветове (показани от разтягането на всяка крива).

Именно припокриването на колбичките и как мозъкът обработва изпратените от тях сигнали ни позволява да виждаме милиони цветове.

Различните слоеве на кожата карат дължините на вълните да се разсейват по различни начини. Под по-тъмна кожа вените често изглеждат зелени. Могат да изглеждат сини или лилави при по-светла кожа. Това е така, защото зелените и сините дължини на вълните на светлината са по-къси от червените дължини на вълните. Червената светлина прониква по-добре в човешката тъкан от синята светлина. Така че докато червените дължини на вълните се поглъщат от нашата кожа, зелените и сините се отразяват и се разпръскват обратно към нашите очи, които ги виждат в съответните цветове.

Други кръвоносни съдове като малките капиляри, които са по-близо до повърхността, не се засягат толкова много от тази илюзия. Върховете на пръстите изглеждат розови, защото кръвоносните съдове са много по-близо до повърхността на кожата, отколкото вените.

Нещо подобно се случва и и когато се ударим и се разкъса кръвоносен съд под кожата. В началото, ако нараняването е близо до повърхността, удареното място изглежда червено или лилаво, но ако е по-дълбоко, ще изглежда синьо лилаво. Цветът на самата кръв не се променя. Ние го виждаме по различен начин.

Истинска синя кръв

Всъщност синя кръв съществува - в раци, омари, октоподи и паяци. Тези същества имат мед в кръвта си вместо желязо, което придава на кръвта син цвят.

Мечеопашат рак (Xiphosura) Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0

Мечеопашатите (Xiphosura) са група доживели и до днес членестоноги - роднини на отдавна изчезналите трилобити. Появили са се по-късно от трилобитите и четири вида от тях живеят и днес в Югоизточна и Източна Азия, на атлантическото крайбрежие на Америка и Мексиканския залив.

За разлика от кръвта на гръбначните животни, тяхната не използва хемоглобин за транспортиране на кислород в тялото им. Вместо това те използват хемоцианин, химично вещество, което придава на кръвта им този отличителен син цвят – но това не прави кръвта им толкова ценна, а видът имунни клетки, които носят. Те се използват за тестване за наличие на ендотоксини, широко разпространен и понякога смъртоносен продукт на бактерии - кръвта на мечеопашатите се съсирва, което според изследователите е механизъм за изолиране на опасни патогени.

Веществото, получено от кръвта на мечеопашатите, се нарича Limulus Amebocyte Lysate, или LAL, и е почти толкова ценно, колкото златото. Един литър кръв от мечеопашат рак може да донесе 15 000 долара. За да спечелят, компаниите добиват до 600 000 раци годишно. До 30% от кръвта им се източва, преди да бъдат върнати в океана, въпреки че тази травматична процедура очевидно води до известна смъртност.

Източник: 

If blood is red, why do veins look blueish?, Donavyn Coffey, Live Science

Horseshoe crabs are drained for their blue blood. That practice will soon be over., freethink

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !