Алигаторите се превръщат в ледени скулптури с муцуни, стърчащи от замръзналата вода

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2021 в 00:01 9293 0

Този алигатор може да диша в замръзналото езеро. Кредит: David Arbor, courtesy of U.S. Forest Service

Жителите на Оклахома станаха свидетели на странна гледка - алигатори, чиито муцуни стърчат нагоре в скованата в лед вода, когато студът удари американския юг миналия месец.

Но защо тези алигатори остават заключени в леда, а не се препичат на брега или не се скрият в дупките си?

Това на пръв поглед странно поведение на алигаторите, всъщност е напълно нормално, обяснява пред Live Science Джена Донъл (Jena Donnell), специалист по комуникация към Департамента за опазване на дивата природа в Оклахома.

"Всек път, когато водата размръзне, това е естествената реакция [наблюдавана при алигаторите]", отбелязва тя. "Когато водата замръзне, те си създадат "шнорхел", като наклоняват носа си спрамо водата, за да запазят малко вода без лед, така че все пак да могат да дишат".

Алигаторите са студенокръвни или екзотермични същества, което означава, че телесната им температура варира в зависимост от температурата на околната среда. Ето защо често се срещат алигатори, които се греят на слънце или се настаняват в дупки с въздушни джобове, които са вкопали в бреговете на езера и реки. 

Когато в местообитанията им температурите паднат под нулата, алигаторите не се препичат на брега, тъй като студеният въздух може да бъде по-студен от водата. Вместо да се мотаят в дупките си, където могат да попаднат в капан под водата, ако водата замръзне, алигаторите често плуват на повърхността, за да се гмурнат, оставяйки си "шнорхел" като по този начин си осигуряват достатъчно кислород.

Това е състояние на хибернация, при което влечугите забавят дишането и метаболизма си и временно спират ненужните функции на тялото. Алигаторите изваждат муцуните си над водната линия, което ще им позволи да замръзнат над всеки лед, който се образува.

Ако водата е студена, но все още не е замръзнала, алигаторите често се преместват в по-дълбоки води, които са по-топли от плитчините, разказва Донъл.

Алигаторите съа стърчащи муцуни в района на резервата Red Slough в Оклахома. Кредит: David Arbor, courtesy of U.S. Forest Service

За съжаление, не всички алигатори оцеляват при застудяването в резервата "Ред Слау" (Red Slough) в югоизточната част на Оклахома, управлявано от Департамента за опазване на дивата природа на Оклахома, Горската служба на САЩ и Службата за опазване на природните ресурси.

Не всички алигатори успяха да се справят със застудяването. Кредит: David Arbor, courtesy of U.S. Forest Service

Неизвестно е колко алигатори са умрели по време на застудяването, но това са обикновено млади животни.

„Повечето от възрастните успяват да оцелеят в студеното време“, обяснява Донъл. "Интересно е как животните се адаптират и как могат да изобретят различни техники за оцеляване".

Ниските температури не са необичайни в югоизточната част на Оклахома. Средно областта, където се намира Ред Слау, има около 60 дни в годината с температури под 0 градуса по Целзий, според проучване от 2017 г. в списание Herpetological Review.

Този начин за оцеляване на алигаторите в Оклахома не е уникален. Съобщихме ви пред 2019 г. за 18 алигатори, живеещи на територията на Блатистия парк (Swamp Park) в река Шалот, Северна Каролина, които също се оставят буквално да замръзнат в леда. 

Източник: Alligators in Oklahoma turn into 'popsicles' sticking out of the frozen water, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !