Бутилка вода замръзва мигновено. Защо? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 10:59 20477 0

Кредит DifficultBoss/Reddit

Кратко видео на бутилка вода, оставена навън в студено време, която бързо се замразява от горе до долу, когато се разклати, бе споделено от DifficultBoss в Reddit.

Този внезапен преход на смяна на водата от течно към твърдо състояние обяснява Стефани Папас (Stephanie Pappas) на страницата на Live Science.

Left a case of water out and got to witness “snap freeze.” from gifs

Когато достигне своята точка на замръзване от нула градуса по Целзий, водата обикновено започва да кристализира в лед. Но този процес на кристализация изисква база - ядро, около което водните молекули могат да се организират. Ако водата е достатъчно чиста, кристализация няма да се случи, според департамента по физика в Университета на Илинойс. Течната вода, която е под нулата, просто се "преохлажда".

Внезапното замръзване се случва, когато това деликатно преохладено състояние се наруши, както е във видеото, когато бутилката се разклати леко. Най-вероятно разклащането размесва микроскопични частици от вътрешната страна на капачката на бутилката, ако са липсвали ядра за замръзване в бутилката. Ледените кристали след това нарастват един върху друг в рамките на няколко секунди.

Как замръзва водата зависи от външната температура, която не се споделя в поста в Reddit. При замръзване водата освобождава 80 калории на грам в топлинна енергия, типичните температури на кухненски фризер (18 градуса под нулата) понякога не са достатъчни, за да се замрази бутилка чиста вода в солиден блок. Водата, която се замразява, всъщност отделя достатъчно топлина, за да се запази останалата част от водата в течно състояние и в резултат се получава киша.

Най-ниската температура, която водата може да остане течна и преохладена е минус 42°С.

Водата се държи странно не само когато преминава в твърдо вещество. Подобно нещо се случва при точката на кипене на водата. Водата може да се превърне в „прегрята”, когато температурата е над 100 °С, без преход към газообразно състояние. Точно както при преохлаждането, това се случва, ако водата е достатъчно чиста и контейнерите, в които е, са достатъчно гладки и ядра, около които да започне процесът. Точно като ледените кристали в преохладената вода, няма към какво да се придържат мехурчетата, които да започнат процеса на кипене. Но прегрятите течности са доста по-опасни от преохладените. Те могат внезапно да изригнат в газ, което води до експлозия на много гореща течност. Дестилираната вода в микровълнова фурна може да предизвика този вид изригване -феномен, който може да наблюдавате в YouTube без никаква опасност от втора степен изгаряния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !