Да си направим "махало на Фуко" от няколко предмета от кухнята

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2015 в 17:34 15540 0

Тук ще ви представим една лесна демонстрация на махалото на Фуко, която може да се осъществи за пет минути с помощта на няколко предмета, които се намират в почти всяка кухня.

Махалото на Фуко е експериментално устройство, което позволява да се наблюдава визуално денонощното въртене на Земята. Това е доста дълга (в оригиналната конструкция на Жан Фуко е с дължина 67 м) стоманена тел, на която е закрепена тежест. С течение на времето, равнината на люлеене на махалото се променя и бавно се завърта в посока, обратна на въртенето на Земята, като географското местоположение (географската ширина) се отразява на скоростта на промяната.

Да си представим повърхност, неподвижна спрямо звездите и съответно въртяща се спрямо Земята е много трудно. Земята е твърде голяма, твърде добре сме свикнали с нейната "неподвижност" и да се почувства въртенето й е невъзможно. Махалото на Фуко ни показва ефектът на денонощното въртене, но дори и като го наблюдаваме, не винаги е лесно да се разбере и приеме неговото свидетелство.

Експериметът

За изграждането на модела може да се използват прости елементи, които може да намерите за минути в почти всяка кухня - плоска чиния, три вилици, две игли, коркова тапа, някаква тежест (лимон, картоф, малка ябълка),  конец и сол. Чинията играе ролята на Земята, а масата, на която стои, е фиксираната координатна система, в която Земята се върти, с други думи - звездите. От всичко това е лесно да се направи конструкцията, показана на снимката.

Най-трудното нещо е да се определи дължината на конеца така, че върхът на иглата леко да допира повърхността на чинията. Важно е и да се подравни върхът на иглата да е в средата на плода, който се използва като тежест.

Стартирайте системата като дръпнете тежестта настрани и я пуснете. Махалото започва да се люлее. Ако завъртим чинията, ще открием, че махалото не се върти с нея, а продължава да се люлее в същата равнина. Солта се използва само за нагледност - за да начертае върхът на иглата траекторията й. 

Сега да си представим, че чинията е много голяма, колкото диаметъра на Земята. И че се върти самостоятелно, точно както ние завъртаме чинията с ръка. Махалото на Фуко се спуска от купола на Парижкия Пантеон и описва сложна фигура, постоянно изменяйки равнината си на люлеене спрямо Земята. Всъщност Земята променя местоположението си спрямо махалото като чинията.

Ако въртите чинията равномерно, ако се постави, например, върху въртящ се диск, върхът на махалото ще опише върху солта форма, подобна на фигурата, която описва истинското махало на Фуко.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !