Физик: Областната на Перник е права за Слънцето от банани (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2019 в 10:50 9695 0

Кредит БГНЕС

Сред бурния дебат по повод едно разпространено в мрежата видео на областната управителка на Перник Ирена Соколова пред ученици от Турнира на младите физици се открои мнението на Цанимир Ангелов, физик и учител по физика, както и ръководител на отбор на същия турнир. 

Ето какво каза Ирена Соколова: "Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и на мен ми беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното. И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента (б.ред. - всъщност това твърдение изобщо не е вярно. Основният елемент, който съставлява две трети от масата на нашата звезда е водородът)", а ако освен ядрото навсякъде е заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината."

Първо, изказването е само едно анекдотично допускане, а не твърдение, че е факт. И колкото и парадоксално да звучат, физиците правят такива разсъждения : "какво би станало, ако..." 

Да, г-жа Ирена Соколова "сбърка въглерода с водорода, но буквално всеки го е правил, а тя после се поправи и извини". коментира физикът Цанимир Ангелов. А това, че се е поправила, бе изрязано от видеото.

"За да се достигне нужното налягане няма значение какво е веществото, което ще натиска ядрото. Но в зависимост от това с какво е заменена външната обвивка, може да протекат структурни промени. Това вече е много трудно да се предскаже, защото имаме модели за това какво би станало, ако материалите се подменят постепенно чрез термоядрен синтез в ядрото, но не и за внезапна подмяна.
Ако се абстрахираме от това, че нали бананите ще станат на плазма и ще се измешат с останалата част от веществото, да, налягането ще е достатъчно и ядрото ще продължи да синтезира хелий", обясни Ангелов за НаукаOFFNews.

Но нека да видим какво би станало, ако се подмени с банани обвивката на Слънцето около неговото ядро: 

"Плътността на бананите е близка до средната плътност на Слънцето и при хипотетичната подмяна ядреният синтез ще продължи. 

Госпожа Ирена Соколова имаше предвид, че предвид мощността, която може да генерира една бананова батерия (около 1W) и заменим 2/3 от Слънцето (без ядрото) с бананови батерии, то ще се получи същата мощност.

Нека направим сметките - масата на Слънцето е 2*1030 kg, мощността на Слънцето е 4*1026 W, килограм банани са 4 банана - 4W.

Moщността на бананените батерии е 2*10 30 *2/3*4=5.3333*1030 W>4*1026 W.

След разговор с г-жа Соколова, физикът съобщи:

"Искам отново да подчертая, че тя е сравнявала ефективността на химическите процеси в ученически батерии с ефективността на термоядрения синтез. Както знаем - термоядреният синтез е ужасно неефективен процес. Просто Слънцето има много гориво и може да си позволи да е толкова ярко по толкова неефективен начин милиарди години, докато батериите биха се изчерпали в рамките на дни". 

Областната управителка "се е впечатлила и от тези елементарни химически батерии, и от това, че бананите биха могли да осигурят нужното налягане, макар и за кратко. Такова рязко вмешателство в състава и структурата на една звезда определено ще и повлияе много драматично след време и вероятно ще я извади извън главната последователност (частта от живота на звездите, в които горят водород), но това няма да стане внезапно и налягането ще поддържа процесите в нея поне известно време", обяснява Цанимир Ангелов.

Прилагаме видеото на Цанимир Ангелов, което обяснява случая:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !