Гласувайте на сайта Science за "научно откритие на 2016-та"

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 декември 2016 в 12:26 3302 0

Списание Science организира традиционния си конкурс, който ще определи научно откритие - пробив на годината (Breakthrough of the Year). Редакторите на списанието са избрали 15 най-забележителни постижения и тенденции на 2016-та, сред които ще се изберат победителите. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 22 декември. В същото време ще станат известни 9 втори места и перспективните разработки, за които се препоръчва да се следят през следващата година. 

Но трябва да побързаме - остава малко повече от един ден. На 5 декември в шест часа сутринта българско време, гласуването ще приключи. Така че гласувайте за финалистите. На 5 декември от тях ще изберат Топ 5 и ще пуснат нов кръг гласуване, в който ще се реши кой получава "наградата на публиката". В края на конкурса може да сравните доколко съвпадна изборът на читателите с избора на редакционното жури.

Финалисти на "научно откритие на годината" 2016 г.

  1. В нашата слънчева система се търси девета планета. По отклонението на орбитите на малки небесни тела учените теоретично са изчислили, че гигантската планета трябва да бъде на края на Слънчевата система.
  2. Човешки ембрион се развива в лабораторен съд. Учените са успели да отгледат човешки ембрион в лабораторен съд за две седмици. Това е два пъти по-дълго отпреди.
  3. Ваксини срещу вируса Зика
  4. Откриването на гравитационни вълни. Учени от експеримента LIGO през февруари тази година потвърдиха едно от следствията от теорията на относителността на Айнщайн, което предполага, че ускоряването на масивни обекти генерира гравитационни вълни. Благодарение на тях, пространство-времето се нагъват
  5. Изкуствен интелект за първи път победи човек в играта Го. Тя направи програмата AlphaGo, разработена от DeepMind, в мач срещу европейския шампион Fan Hui.
  6. Най-близката екзопланета. Астрономите откриха най-близката до нас екзопланета в орбита около звездата Проксима Кентавър - червено джудже, намиращо се на разстояние от 4 светлинни години. Планетата е достатъчно студена, за да има по повърхността си вода в течно състояние.
  7. Миграцията от Африка. Три генетични изследвания показват, че съвременните хора са мигрирали от Африка преди 50000-60000 години, а след това са се разпространили по целия свят.
  8. Джобен ДНК секвенатор. Тази година бе създаден секвенатор с нанопори, който чете ДНК молекулата, пропускайки база след база през фини пори.
  9. Яйцеклетки от стволови клетки. За първи път от миши стволови клетки бяха отгледани яйцеклетки, от които бяха родени пълноценни малки. Ако тази технология се усъвършенства, тя ще позволи на хората да се излекуват от безплодие.
  10. Разумът на маймуните. Оказа се, че човекоподобните маймуни могат да разпознават фалшивите вярвания от техните близки. Това бе доказано от учени в експерименти с шимпанзета, бонобо и орангутани. По-рано се смяташе, че тази способност да имат само хората.
  11. Лещи като микроскоп. Учените са създали мата лещи - тънък слой с дебелина от едва 2 мм, които могат да направят революция в компютърната оптика и контактните лещи.
  12. Протеини по поръчка. Учените се научиха как да създават протеини по поръчка, специално за определени задачи. Тези протеини не съществуват в природата, но с тяхна помощ, учените се надяват да решат редица проблеми. Така например, да създадат универсална ваксина срещу грипните щамове или контейнери за целенасочено доставяне на лекарства.
  13. Премахване на увредените клетки. Няколко проучвания показаха, че ако отстраните износените клетки в мишки, животните стават по-малко чувствителни към някои старчески болести и живеят по-дълго с 20%. Следващата стъпка е изследване при хора, страдащи от артрит.
  14. "Три в едно" . Установи се, че симбиозата на лишеите не е само между водорасли и гъбички, а между водорасли и две гъбички, едната от които поддържа тялото, а другата - осигурява специални химични елементи. Тези елементи са наблюдавани при някои лишеи.
  15. Назад към земята. Досега сме използвали ракетите само еднократно за космически полет. Тази година, частната компания SpaceX направи няколко ракетни Falcon 9 и успешно върна първата степен на ракетата на земята.

Споделете и с нас вашия избор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !