Хормонална терапия и рак на гърдата: Колко е реалният риск?

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 11:14 19544 0

Кредит Rui Vieira/PA Archive/Press Association Images

Хормонално-заместващата терапия (ХЗТ) може с по-голяма вероятност да предизвика рак на гърдата, отколкото се смяташе досега, според ново изследване, публикувано в British Journal of Cancer.

Но защо, въпреки големия риск, жените не се отказват от нея? На този и други въпроси отговаря Дебора Маккензи на страниците на NewScientist

Защо жените вземат ХЗТ?

Менопаузата е естествен процес, който обаче може да бъде болезнен. На възраст между 45 и 55, жените до голяма степен спират да произвеждат хормоните естроген и прогестерон и това може да предизвика горещи вълни, безсъние, депресия и загуба на либидо обикновено за около четири години.

През 1940-те години лекарите започват да предписват на жените естроген, за да облекчат тези симптоми, но от 1975 г. стана ясно, че това предизвика високи нива на рак на матката. Комбинацията ХЗТ включва и хормона прогестерон, за да се защитят жените срещу това и през 2003 г. 15% от жените във Великобритания на възраст между 45 и 68 приемат това лечение.

Кога е открита връзката с рака на гърдата?

За първи път е показана връзката между рака на гърдата и комбинираното лечение с ХЗТ през 2003 г., когато голямо проучване в САЩ установи, че рискът от развитие на рак на гърдата е 1.26 пъти по-висок при жените, приемащи ХЗТ. Проучване в Обединеното кралство показа дори двойно по-висок риск от рак на гърдата при жени, приемащи ХЗТ и изчисли, че това е довело до 15000 допълнителни случаи на болестта между 1991 и 2005 година.

Тези констатации предизвикаха рязък спад в употребата на ХЗТ, а до 2013 г., само 5% от жените във Великобритания на възраст между 45 и 69 приемат ХЗТ. Но в момента има тенденция за увеличаване на броя на жените, които се решават на тази терапия, тъй като изследователите изтъкнаха, че тя има и други преимущества.

Колко голям е рискът?

Националната служба по здравеопазване на Великобритания съобщи, че терапията вероятно предизвиква още пет случая на рак на гърдата в сравнение с обикновено очакваните 22 случая за 1000 жени след менопауза, плюс една допълнителна смърт от рак на яйчниците. Рискът се връща към нормалния пет години след като спирането на приема на ХЗТ.

Но Майкъл Джоунс (Michael Jones) от Института за изследване на рака в Лондон и екипа му смятат, че и това е под реалната стойност, поради непълни данни в по-ранните проучвания.

Използвайки неотдавнашно, по-подробно проучване на 114,000 британски жени, те са изчислили, че жените, които приемат ХЗТ в продължение на пет години, имат 2,74 пъти по-висок риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с жените, които никога не го приемали. Това може да означава, броят на допълнителните случаи на 1000 жени, причинени от ХЗТ биха могли да бъдат повече от 38.

Да продължат ли жените да приемат ХЗТ?

Това зависи от различните рискове и ползи. При по-младите жени в менопауза, ХЗТ има превантивен ефект за коронарна болест на сърцето, костни фрактури и рак на дебелото черво, което може да компенсира увеличените случаи на рак на гърдата, инсулт и белодробна емболия, свързани с лечението. Но за по-възрастните жени, тези рискове могат да надхвърлят ползите. "За всяка жена трябва да намери баланса между рисковете и ползите", отбелязва Джоунс.

Защо няма еквивалентна терапия за мъже?

Всъщност расте интересът към тестостеронна заместителна терапия за лечение на сексуалната дисфункция при възрастните мъже. Но рисковете едва сега започват да се изследват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !