Къде и как се раждат най-големите диаманти (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 14:43 30585 0

Кредит Dominion Diamond Mines

Най-големият диамант на Канада. Не изглежда толкова огромен, нали?

Наскоро миньори откриха 552-каратов жълт диамант в диамантената мина "Диавик" в северозападните територии на Канада, съобщи Live Science.

За Канада това е голям камък - предишният им рекордьор е диамант от 187.7 карата.

Но най-големият диамант в света, открит някога, е диамантът Кулинан, намерен в Южна Африка през 1905 г. Този камък е тежал 3106.75 карата или 621,2 грама.

Диамантите обикновено се образуват от въглерод, уловен дълбоко в мантията на Земята. При свръхвисока топлина и налягане, този въглерод кристализира в блестящ и много ценен скъпоценен камък. Дълбоките вулканични изригвания изваждат диамантите близо до повърхността. (Диамантите могат да се образуват и по други начини, например при удари на големи астероиди с повърхността, но обикновено търговските диаманти идват от мантията.)

Канадският рекордьор е жълт диамант, който получава цвета си от азотни примеси в кристала. Жълтите диаманти са по-редки от белите диаманти, но до голяма степен все са се считали за по-евтин камък до последните години. Според статия от Wall Street Journal от 2012 г. жълтите диаманти започнаха да печелят популярност (и цена) от около 2010 г., тенденция, предизвикана от високата цена на безцветните диаманти и избора на няколко известни личности да използват жълти камъни за бижутата си.

Мината, в която е намерен камъкът, се намира на 220 километра от Арктическия кръг, на остров в езеро, наречено Лак де Грас, където има серия от находища в огромен масив от скали, наречени кимбърлит, които съдържат диаманти. Според GIA, организация с нестопанска цел, която оценява качеството на диаманта, мината "Диавик" е произвела повече от 100 милиона карата диаманти, а е открита едва през 2003 година.

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki.

Най-големите диаманти обаче са от Южна Африка.

Кулинан е почти безцветен камък, който след като бе нарязан, дава два големи брилянта за короната на Обединеното кралство. От диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наречен “Кулинан I” или “Голямата звезда на Африка” и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър.

Cullinan 1. Кредит: diamondvues.com

Тази година южноафриканската мина Letseng извади 910-каратов безцветен диамант, петият по големина досега.

Не е съвсем ясно защо мините в Южна Африка по-често съдържат големи скъпоценни камъни.

Държави с диамантени мини. Кредит: Geology.com

Някои изследвания показват, че най-големите диаманти се формират различно от по-малките камъни. Едно изследване от 2016 г. установява, че съставът на гигантските диаманти се различава от този на по-малките диаманти.

По-големите по-често имат неравномерни кристални структури и примеси, според изследванията. Тези големи камъни съдържат малки метални зърна, които не се срещат в по-малките диаманти, което предполага, че големите може да се образуват в малки метални джобове много дълбоко в мантията.

През юли тази година международен екип учени с помощта на звукови вълни успя да определи състава на горната мантия на Земята и установи, че около 10 квадрилиона или 10 000 000 000 000 000 (1016) тона диаманти има на 160 километра дълбочина. Изследването е публикувано в списание Geochemistry, Geophysics, Geosystems и се основава на събирани десетилетия данни за сеизмичната активност. Сеизмографите регистрират вълните от всички движения в Земята, например земетресенията, които по същество са механични вълни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !