Как да се наспим, без да спим?

Можем да опитаме с дрямки от по 10 минути

Катя Димитрова Последна промяна на 04 юни 2016 в 08:31 38486 0

Кредит livewellmagazine.org

Сънят е най-важният ресурс в наши дни, но и най-труднопостижимият – особено в края на работната седмица, когато с нетърпение очакваме да излезем от офиса. Непрекъснато се чувстваме уморени, отпаднали и в лошо настроение, и пряка връзка с това има недостигът на пълноценна почивка през нощта.

За да не се събуждаме още по-уморени, отколкото сме си легнали, има някои експертни трикове, пише New Scientist.

Така например една „нано-дрямка“ с продължителност 10 минути може да повиши в пъти бодростта, паметта и концентрацията. Това помага да не чувстваме умора и да сме още по-ефективни на работното си място повече, отколкото 4-5 – часовия сън например.

Тъй като нямаме време да заспим дълбоко, след събуждане не чувстваме тежест в главата и тялото така, както след няколкочасов сън на сутринта.

За ученици и студенти пък се препоръчват дрямки между 60 и 90 минути, които подобряват способността за учене и запомняне на прочетеното. Причината е, че близо едночасово спане помага за изместването на спомените от „архива“ за краткосрочно съхранение на данни в хипокампалусите на мозъка към в префронталния кортекс – малко пространство в мозъка, където се намира нашата „USB памет“. Такива дрямки са ефективни също при спортно обучение или при уроци по даден иструмент.

За ободряване в офиса специалистите препоръчват и 40 бързи намигвания едно след друго, което е чудесен начин много бързо да влезем в чудесна форма.

Разбира се, дълбокият сън е жизненоважен за доброто здраве и правилното функциониране на организма, така че не бива да се лишаваме и от него, предупреждават учените.

Сън за 60 секунди

В съня организмът почива и придобива нови сили. Става регенерация, мислите се успокояват. Повечето хора са работоспособни само ако спят около осем часа на нощ и го правят редовно. Но можете бързо да се изпълните с енергия и за една минута сън. Дори на пръв поглед да изглежда невероятно, толкова кратка пауза може да донесе повече полза, отколкото получасов дневен сън. Докато голямата част от хората, които владеят техниката на минутния сън, събуждайки се освежени след него, след дълга следобедна дрямка мнозина се чувстват съсипани.

Как се прави. Седнете на стол в позата на кочияша, вземете в ръце връзка ключове. Опитайте да се изключите. Ако имате опит и сте много уморен, бързо ще изпаднете в кратък секунден сън. Връзката ключове ще бъде вашият будилник. След като заспите, мускулите ще се отпуснат, ключовете ще паднат на пода и ще попречат да заспите по-здраво. Докато краткият сън ви дава енергия, дневният продължителен сън само усилва умората.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !