18 декември 2018
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как се получават пуканките?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 януари 2015 в 23:4050601
Снимка: wikipedia

Дори и в най-твърдото царевично зърно вътре има вода. Ако нагреем тези зрънца, водата вътре в тях се разширява и се превръща в пара. Тя създава вътрешно налягане от около 9 атмосфери и в определен момент парата разкъсва плътната целулозна обвивка зърна и се чува малка експлозия.

Парата не само разпуква обвивката, но и изпича скорбялата във вътрешността на зърното, тя увеличава обема си и се превръща в леко пухкаво бяло цвете - пуканка.

А защо някои царевични зрънца не стават пуканки? Защото водата вътре в тях е била недостатъчно. Затова от стари зърна остават повече "циганчета" - изгорели, но не разпукани зрънца. 

Обвивката на семената на други растения, а и на повредените царевични зрънца не е плътно затворена, лесно пропуска парата. Така под нея не може да се създаде достатъчно налягане за експлозията.

При неравномерно разпределение на топлината, заради което част от зърното се нагрява недостатъчно, а друга - прегаря, също не се получават пуканки. Затова се слагат мазнини - олио или масло - за равномерно разпределение на топлината.


Препоръчани материали
krokodil 03.02 2015 в 16:07 1
+ 3
- 2
Пак ще ви теглят ушите - не "циганчета", а "ромчета"! Какво става с толерастията?
 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.