Кето диетата може да не работи за жени - ето какво работи по-добре

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2021 в 00:01 11047 0

Кредит Wikimedia Commons

Как популярните диети - кето и периодично гладуване - работят на молекулярно ниво и дали и двата пола имат еднаква полза от тях? Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изучават тези въпроси и наскоро представиха своите резултати.

Идеята на кето диетата е, че ниските нива на въглехидрати и много високите нива на мазнини и протеини ще принудят тялото да използва мазнините като гориво, което води до загуба на тегло. Много хора повярваха в нея и безброй компании произвеждат храни, предназначени за тези хора.

Интермитентното хранене е режим, при който се прави периодично гладуване. Това действа на подобен принцип, като ограничава храненето до малък период от време през деня. В часовете без храна тялото изчерпва запасите си от захар и преминава към изгаряне на мазнини. Мазнините се превръщат в кетонни тела, които мозъкът може да използва като гориво.

Въпреки популярността си, учените все още не са идентифицирали гените или протеините, които позволяват на диетите да работят - ако въобще работят.

Ключът вероятно е протеин, наречен HNF4, открит във високи нива в черния дроб. Това е транскрипционен фактор, който превръща ДНК в РНК , която след това се превръща в нови протеини и се предлага в две форми, P1 или P2.

Екипът, ръководен от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR), първоначално изследва P2 като прораков протеин. Те не откриват връзка с рак, но забелязвата, че мишките с високи нива на P2 в черния си дроб имат и различни гени за метаболизъм.

Те също така научават, че P2 се появява в по-голямо количество по-късно през деня, което може да обясни защо мишките не наддават почти такова тегло, ако времето, в което ядат, е ограничено - дори ако мишките ядат твърде много.

Изследователите подозират, че чувствителен към енергия ензим може да предизвика превключване между P1 и P2, което след това може да даде възможност за процеса на изгаряне на мазнини за енергия.

„Това се опитваме да докажем“, заявява Сара Ради (Sarah Radi), биохимик от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR)..

Специално внимание ще бъде обърнато в това проучване на начините, по които мъжките и женските мишки реагират на кето диетата и периодичното гладуване. Някои изследвания показват, че има разлики.

„Кето диетата изглежда не работи толкова добре при жените, защото метаболизираме мазнините по различен начин и имаме различни гени, които се включват и изключват в отговор на гладуването“, обяснява професора по клетъчна биология Франсис Сладек (Frances Sladek) от UCR. "Но ние наистина не знаем защо е така, нито как се случва - това е нещо, което се надяваме да научим."

Независимо дали диетата е ефективна за всеки пол, изследователите предупреждават да не се довежда до крайност. Не е ясно дали всички мазнини се метаболизират при кето диетата или интермитентното гладуване, или голяма част от тях просто се натрупват в тялото. Стандартняте японски начин на хранене е със съдържание на 20% мазнини, американският - средно 35%, а кето диетите могат да съдържат до 70 или 80%, което вероятно е наистина голямо количество.

„Ако ядете много мазнини, това в крайна сметка ще ви направи дебели. Ако ядете твърде много от нещо, това ще ви направи дебели - включително моркови", отбелязва Сладек. „В крайна сметка най-важното е количеството, което ядете, какво ядете и времето на деня, в което го ядете".

Източник: Keto diet may not work for women, University of California - Riverside

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !