27 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кои територии са населявали хората в последните 2000 години (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2016 в 10:40 26500

Човечеството е завладяло света. Трудно е да се оцени какво означава това, но видеото долу на WorldPopulationHistory.org показва колко невероятно бързо се е разрастнало и завладяло територии човечеството през последните 2000 години.

Ето и кои са най-важните моменти от видеото:

- Картата се показва от 1:18 мин., показвайки човешката популация преди малко повече от 2000 години. Всяка жълта точка представлява 1 млн. човека в определения район. Тогава са били 170 млн. човека на Земята.

- В 3:20 мин. Монголската инвация в Китай, започнала в ранния 13 в., убива големи групи от населението. Монголските нашествия все още се разглеждат като едни от най-смъртоносните войни в историята. Тогава са загинали десетки милиони хора - по време, когато световното население е много по-малко - около 360 млн.

- В 3:30 мин., през 14 в., Черната смърт се разпространява по света, убивайки над 20 млн. човека в Европа - почти една трета от населението на континента. В световен мащаб загиналите от епидемията са 75 млн., когато световното население е било около 380 млн.

- В 4:20 мин. световното население "експлодира", благодарение на Индустриалната революция и модерна медицина. От 1800 до 2015 г. световното население е нараснало от около 910 млн. до над 7.3 млрд.

- След 4:40 мин. можете да видите как световното население ще нарасне в бъдещето до почти 9.6 млрд.

 

На сайта на WorldPopulationHistory.org има и интерактивна карта, на която може да избираме кой исторически период да наблюдаваме и съответно колко и къде е било световното население тогава. Освен това са нанесени и всички важни събития и фактори, които са повлияли по някакъв начин на числеността ни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.