Кои са най-бързите космически кораби - истински и измислени?

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 юли 2015 в 10:04 19655 0

Кредит starwars.wikia.com

Изданието FatWallet е съставил списък на "най-бързите космически кораби във Вселената". Това кораби от научнофантастичните филми, книги и компютърни игри.

Освен плодове на фантазията, таблицата включва бивши и настоящи апарати на НАСА.

Сортирани са от най-бавните към най-бързите. Първата половина на таблицата съдържа корабите, които се движат със скорост, по-ниска от скоростта на светлината. За тях като скала се използва максималното възможно ускорение на устройството в единици G (1 G = 9,8 m / s2)

Във втората половина са кораби, летящи с релативистични скорости, т.е. сравними със скоростта на светлината. Скоростта им е посочена в C (скоростта на светлината).

Човечеството е било най-близо до скоростта на светлината в края на 50-те години от миналия век, когато е било планирано да се разработи космически кораб с ядрен двигател, известен като Project Orion. Предполагало се, че неговата максимална скорост ще бъде 10 000 км/сек, което е 3.3% скоростта на светлината. Но през 1963 г. е бил подписан договор за забрана на опитите с ядрени оръжия в атмосферата, в космическото пространство и под вода между СССР, САЩ и Великобритания. Въпреки, че е бил насочен най-вече срещу надпреварата във въоръжаването, договорът сложи край и на проекта Orion.

В момента най-бързият космически кораб в човешката история се счита ракетата Saturn V, която може да достигне скорост от 64 500 км/ч, отбелязват съставителите на рейтинга.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !