Кой има най-голямото сърце на света? (видео)

В Кралския музей в Онтарио се съхранява най-голямото сърце на света - това на син кит което тежи 181 кг.

Никола Кереков Последна промяна на 31 август 2015 в 11:00 21079 0

Сърце

Кредит Wise Geek

В Кралския музей в Онтарио се съхранява най-голямото сърце на света - това на син кит, което тежи 181 кг.

За повече от година, гигантското 181-килограмово сърце на син кит стои на съхранение - замразено - в склад на 2 часа източно от Торонто, Канада.

Миналия месец учени от Кралския музей в Онтарио (Royal Ontario Museum - ROM) извадиха сърцето от неговата ледена камера и започнаха сложния процес по подготовката му за дълготрайно съхранение. За наше щастие те са документирали целия процес.

Насладете се на не просто най-голямото сърце което човешките очи са виждали, но може би и на най-голямото сърце, което някога е съществувало в историята на живота на Земята:

"Доколкото знаем това е първото сърце на син кит, което ще бъде анатомично презервирано с изложбена и изследователска цел", разказва Жаклин Милър (Jacqueline Miller), която е специалист по бозайници в ROM. Видеото представлява кратко клипче от новата телевизионна документална поредица в три части Big Blue Live, чиято премиера ще бъде на 31ви август.

Чудовищни габарити

Сърцето тежи 181 килограма, дълго е 1,5 метра и когато работи може да изпомпва по 227 литра кръв през кръвоносната система на кита при всяка контракция. Тъй като кита е бозайник, макар и обитаващ само водна среда, сърцето му е устроено по сходен начин и съдържа всички характерни за бозайниците компартменти - 2 предсърдия и 2 камери с напълно изградени прегради между тях. Необходими са били 4 човека, за да избутат сърцето през предварително проправена през гръдния кош на кита дупка, разказва Милър.

Смята се, че сините китовете са най-големите животни живяли някога на планетата ни. Най-тежкия регистриран кит е тежал 190 метрични тона и е бил с дължина 30 метра. Ето съпоставка между този размер и размера на средностатистическия човек:

Застрашен вид

Сините китове се определят като застрашен вид. В момента на Земята има не повече от 12 хил. екземпляра. Когато умрат, телата им често потъват на дъното на океана, където осигуряват същински пир за местните обитатели, а труповете на китовете за кратко време се превръщат в същинско събитие в океана привличайки хиляди различни морски обитатели, с желание да похапнат. 

Поради това биолозите рядко имат възможност да изследват вътрешната анатомия на тези гигантски бозайници. Когато трупа на син кит се появил на брега на Нюфаундленд, Канада през май миналата година, Милър и други експерти зърнали златна възможност. Тук можете да видите процеса на аутопсия на тялото.

Гигантския орган отнел 5 дни да се размрази след като учените изключили фризера, в който сърцето било съхранявано.

Милър и нейните колеги перфузирали множество артерии и започнали да изпомпват около 3800 литра формалдехид през сърцето. Миризмата на формалдехида предизвиква гадене, но той има способността да фиксира тъканите и да спре разлагането на мъртвия орган. 

По обективни причини Милър носи маска, докато се потапя в басейн с формалдехид за да ни демонстрира размера на сърцето и да ни покаже аортата на синия кит:

След около седмица във басейна с формалдехид, сърцето ще бъде извадено, дехидратирано с ацетон и накрая бавно ще бъде напълнено със силикон. След като се втвърди силикона, сърцето ще бъде напълно презервирано и вероятно готово да бъде показано в музея. Заедно със сърцето ще бъде изложен и скелета на същия кит.

Вижте цялото клипче:

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !