Нашият мозък може да заспи за кратко през деня, без да го осъзнаем

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 август 2019 в 00:06 8460 0

Усещали ли сте някога, че клепачите ви се затварят за част от секундата докато гледате на екрана на компютъра или шофирате по магистралата? Значи сте изпитали феномена, наречен "микрозаспиване".

При това явление важни части на мозъка се изключват за няколко секунди. Това означава, че макар да не сте съвсем заспали, със сигурност не сте будни, обяснява блогът на Discover Magazine.

Хората обикновено не осъзнават какво става. Това може да се случи на всеки, но лишаващите се често от сън са най-застрашени.

Опасностите от недоспиването

Според Фондацията AAA за безопасност на движението (Foundation for Traffic Safety), организация за проучване на трафика и безопасността, около 16,5% от фаталните катастрофи в САЩ са причинени от микрозаспиване.

Един от най-големите инциденти заради микрозаспиване е катастрофата на AirFrance полет 447 през 2009 г., която доведе до 228 смъртни случая, разказва списание Discover Magazine. След като следователите изслушват записите от самолета, откриват, че капитанът се оплаква, че работи след само един час сън.

Загубата дори на един час сън може да нанесе вреди на организма, според невроученият и специалист по съня Матю Уокър (Matthew Walker).

"Един глобален експеримент се провежда върху 1,6 милиарда души два пъти годишно и се нарича лятно часово време", подчертава Уокър. "И знаем, че през пролетта, когато губим един час сън, на следващия ден има 24% увеличение на броя на сърдечните удари." 

Участниците в един експеримент през 2012 г.  са помолени да играят 50-минутна компютърна игра, в която следват точка по екрана с помощта на джойстик. През това време учените наблюдават движението на очите и мозъчната им активност, търсейки признаци на сънливост.

Според доклада участниците са имали средно 79 епизода на микрозаспиване, като някои епизоди са продължили цели шест секунди.

Изследването установи, че по време на микрозаспиване, някои части от нашия мозък „се опитват да възстановят способността за реакция“ може би предизвикват внезапното неволно стряскане, което усещате, когато главата ви започне да се отпуска.

Как може да се предотврати микрозаспиването?

Проучване от 2012 г.  от Центъра за изследване на произшествия и за безопасност по пътищата на Австралия установи, че има голямо значение шофьорите да спрат при първите признаци на сънливост.

Уморените шофьори (които управляват компютърна симулация на кола, естествено), които не се оттеглят да починат, 15 пъти е по-вероятно да направят катастрофа.

В доклад на Технологичния университет в Куинсланд, водещият изследовател на изследването, Крис Уотлинг (Chris Watling), заяви: "Много важно е, ако забележите признаци на сънливост, да спрете веднага. Не е добра идея да продължите да карате." 

Има вече няколко продукта на пазара, предназначени да върнат шофьорите обратно в съзнание. Това е например гривната, наречена Steer, която следи пулса ви и изпраща електрически шок, когато усети, че задрямвате.

Изглежда обаче, че най-доброто решение срещу микрозаспиване е да се спи достатъчно.

Източник: Business Insider .

Най-важното
Всички новини