19 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Научно обяснение защо е невъзможно да хванете падаща банкнота (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 май 2016 в 09:45 154670

Ако някой Ви предложи да се хванете на бас, за да спечелите 20 лева като просто хванете банкнотата, докато пада с два пръста, не се подлъгвайте. 

В Youtube канала Numberphile на Изследователския институт по Математически науки ( Mathematical Sciences Research Institute - MSRI), Бъркли, Тадаси Токиеда (Tadashi Tokieda) показва защо е невъзможно да уловите падаща банкнота от 20 долара. Резултатът е същият и с 20 лева.

Това не може да направи нито един човек, защото съществува ограничение - повечето хора реагират за около 0.2 секунди. Според сайта humanbenchmark.com средното време за реакция на човек е 274 милисекунди.

Ако се опитате сам да демонстрирате номера като хвърлите банкнотата с едната си ръка, лесно ще я хванете с пръстите на другата, защото мозъкът ви подава командата преди ръката да пусне банкнотата. Ако се опитате да я уловите, когато е хвърлена от друг човек, няма да успеете. 

Сигналът от мозъка до мускулите на пръстите стига за около 0,2 секунди. Трябва да изчислим за това време какво разстояние ще измине банкнотата. Разстоянието L се определя по формулата:

L = ½ g.t2,

, където t- време, g - земното ускорението за свободно падане, което е за нашите ширини 9,81 м/сек2.
Ако заместим тези стойности във формулата, получаваме следното:

L = 0.5 * 9.81 * 0,22 = 0.196 м

, което е малко по-малко от 20 сантиметра.

Ако измерите 20-доларова банкнота, ще установите, че дължината ѝ е 15,5 см, а 20-левовата банкнота е 13 см.

За да хванете 20-левовата банкнота е нужно реакцията ви да е 0.16 секунди, което означава, че човек физически не е възможно да реагира. 

Lб=√(0.13*2/9.81)=0.16 секунди.

На графиката се вижда, че хора с реакция под 0.16 секунди практически липсват.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.