Орангутан се състезава по дърводелски умения с робот (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2017 в 17:10 7130 0

Експериментът се провежда в Борнео, където в рамките на проекта Spy in the wild е заснето видеото, показващо как женски орангутан се състезава с робот, направен да прилича на маймуна, в рязане на дърво с трион. 

Способността на орангутаните да имитират е известна отдавна. Приматите белят парчета кора и се търкат с тях, докато се мият, гледайки как хората използват сапун. 

В новия епизод на документалната поредица Spy in the wild на женски орангутан е даден трион и той веднага започва да го употребява правилно. Ораггутанът реже дървото и дори издухва стърготините.

Скоро се присъединява робот-орангутан, който също "работи" с триона. 

Женската забелязва съперника, ревниво поглежда към него, залавяйки се с още по-голям ентусиазъм.

Дърводелският двубой завършва, едва когато маймуната, изтощена, решава да опита да поработи легнала и не я съборва дрямка.

Орангутаните са род човекоподобни маймуни, които се смята за едни от близките родственици на човека. За съжаление се намират под заплаха за изчезване от дивата природа. Основната причина е загубата на местообитания, заради масовото изсичане на горите на остов Суматра и Борнео. Сериозна опастност за оцеляването на вида е и бракониерството.

Статусът на суматранския орангутан е "критически". Статусът на борнейския - "в опасност".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !