Прототипът на Starship на Илън Мъск избухна по време на тест

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2020 в 07:27 10000 0

Кредит: nasaspaceflight.com.

Третият за тази година прототип Starship за междупланетни полети, създаден от SpaceX на Илън Мъск, избухна по време на тестове в Тексас. 

SpaceX проведе пожарни изпитания на метановия двигател Raptor като част от кораба-прототип Starship SN4 в Бока Чика в Тексас. Експлозията е станала около 13:49 часа местно време в Тексас, приблизително две минути след като е приключил огневият тест на двигателя.

През април друг прототип - Starship SN3 - се спука при пълнене с течен азот. Мъск обясни това с човешка грешка. Starship SN1 - друг прототип - също избухна през февруари при проба с азотен тласък.

През ноември миналата година Starship Mk1 се спука по време на теста за теч.

SpaceX разработва транспортна система, състояща се от многократно използваеми свръхтежки ракети и Starship. Системата ще позволява доставяне на спътници, екипажи и товари както до околоземна орбити, така и до Луната и Марс. Космическият център на Кенеди в Кеип Канаверал във Флорида и в Бока Чика в Тексас са избрани за място за излитане и кацане на системата.

SpaceX вече работи върху още прототипи, включително сглобяването на SN5 наблизо в Бока Чика, така че е вероятно да възобнови програмата си за тестване скоро, след като изчисти тестовия стенд и докара най-новия прототип.

Това е напълно отделно начинание от работата на SpaceX по програмата за комерсиални пилотирани полети, така че историческият първи тестов старт с астронавти на борда трябва ще се случи или в събота или неделя, както е планирано, в зависимост от времето.

Източник: SpaceX’s Starship SN4 launch vehicle prototype explodes after static engine fire test, ТechCrunch

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !