Свръхпрозрачен лед позволи на американец да "върви по вода"

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 12:11 5241 0

Миналата събота Андре Пуано, забелязва, че повърхността на езерото Шарлевуа в щата Мичиган е замръзнала и изглежда изключително прозрачна, разказва National Geographic.

В замръзнала вода няма мехурчета, песъчинки, пукнатини и други признаци за тънък лед. Дебелината му е 5 сантиметра.

Макар че рядко споделя на страницата си във Facebook, този път Пуано се изкушава да публикува снимки. 

Въпреки повишеното внимание към неговите снимки, Пуано не смята, че феноменът е странен. Той обяснява, че езерото замръзва по този начин от време на време. Човекът живее край езерото Шарлевуа през всичките си 63 години и е виждал подобен кристален лед вече пет пъти. 

"Не мисля, че в това явление се крие голяма загадка", коментира Пуано. - "Когато вятърът е мъртвешки тих и водата е близо до точката на замръзване, тогава замръзва така идеално".

Нощта преди снимките е точно такава - с температури близки до 0°С, без полъх на вятър, сняг или други валежи и благодарение на това, че водата в езерото е винаги изключително чиста.

Джордж Лешкевич (George Leshkevich), който изучава образуването на лед в Големите езера като учен физик от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в продължение на 44 години, коментира, че когато температурата на въздуха е толкова ниска, че водата губи голяма част от своята остатъчна топлина, големи съвършено оформени ледени кристали могат да нарастват надолу в дълбочина на водния пласт без препятствия като седименти, мехурчета или движение на водата. На Големите езера Лешкевич е наблюдавал същия прозрачен лед с дебелина 76 сантиметра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !