Топли ли брадата?

Наука OFFNews Последна промяна на 12 март 2016 в 10:30 7205 0

От векове брадатите мъже са аргументирали избора си да не се бръснат с довода, че лицевото окосмение е "природна изолация". През 1854 г. във философски трактат по темата писателят Томас Гоуинг (Thomas S. Gowing) също твърди, че функция на брадата е да предпазва "някои от най-чувствителните части на нашето лице от студ".

Научно доказано е, че той е прав. През 2012 г. изследване в Китай е направило проучване, обхващащо почти 100 мъже. Наблюдавани са горните устни и кожата в горната част на бузите (по която не расте брада). Устните били с 1 градус по-топли от бузите, давайки повод да се предположи, че току-що избръснат мъж е по-вероятно да изгуби топлина от тялото си.

След като мистерията е разгадана, някои учени обаче сега твърдят, че брадите могат да бъдат прекалено добри в своята работа. Физиологът Мишел Кабанак (Michel Cabanac) казва, че има реална опасност (макар и малка) брадата да причини "прегряване" на мозъка. Според неговата теория, за да компенсира, еволюцията ни е довела до адаптация: наследствена липса на лицево окосмяване.

Кабанак проверил своята теория чрез наблюдение на 39 мъже в продължение на 10 години. Той се уверил, че при мъжете с по-висока черта на брадата (бръсната или не) се наблюдавало най-голямо отдръпване на брадата от бузите.

Има и още един недостатък на косматото лице: ледът. Полярният пътешественик Ерик Ларсен (Eric Larsen), който прави походи при -50°C, открил, че се нуждае от добре избръснато лице. "Опитвам се да се бръсна колкото се може повече", казва той. "Ползите да имаш брада са преувеличени на фона на енергията, която ти трябва, за да разтопиш леда, който се формира в нея".

Източник: Popular Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !