03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Уникално видео с първата намерена светеща костенурка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 септември 2015 в 12:13 62020
Кадър от видеото.

Морска костенурка, светеща в яркозелено и червено, е намерена в Тихия океан близо до Соломоновите острови. Зоолозите я определят като критично застрашената ястребоклюна морска костенурка (Eretmochelys imbricata) и единственото светещо влечуго на Земята.

Сиянието й не се дължи на радиоактивност, а на явлението биофлуоресценция, подчертава National Geographic, от чиято статия научихме за откритието.

Този вид е отдавна известен на науката, но биолозите не знаеха досега за рядкото й свойство. Костенурката свети благодарение именно на биофлуоресценция (способността на организма да абсорбира светлина с една дължина на вълната и да излъчва светлина с по-голяма дължина на вълната), която е различна от биолуминесценция - способността на организмите да светят чрез химични реакции на повърхността на кожата или чрез бактерии.

Биофлуоресцентни са някои костни риби, акули, скатове и някои видове ракообразни от разред Stomatopoda (раци-богомолки). Но изследователите не очаквали да намерят това свойство и у морски влечуги.

Морският биолог Дейвид Грубер (David Gruber) от City University в Ню Йорк пристигнал на Соломоновите острови в края на юли, за да заснеме биофлуоресцентни малки акули и коралови рифове.  

По време на нощно гмуркане пред погледа на изследователя попаднала костенурка, която той сравнява с "извънземен космически кораб, целия покрит с неоновозелени и червени светлини". Грубер е успял да заснеме животното на видео:

"Аз съм изучавал костенурките дълго и не мисля, че някой някога е виждал това", коментира Алекзандър Гаус (Alexander Gaos), ръководител на инициативата за опазване на този вид костенурки в Източния Тихи океан. "Това е наистина невероятно".

Гаус и Грубер смятат, че е твърде рано да се каже със сигурност защо тези морски костенурки имат способността да флуоресцират - за привличане на плячка, защита срещу врагове или като средство за комуникация. Най-вероятно, зеленото сияние помага за прикриване на костенурката на фона на флуоресциращите коралови рифове, а червените нюанси идват от водорасли върху черупката на костенурката.

Грубер и колегите му планират да изследват по-задълбочено биофлуоресцентните костенурки, за да си изяснят как придобиват тази способност - дали си набавят необходимите съединения, които им позволяват да флуоресцират, от храната си или си синтезират свои собствени съединения, как ги използват и дали други видове морски костенурки притежават подобна способност.

Изследването на ястребоклюните морски костенурки (Eretmochelys imbricata) е изключително трудно, защото са   едни от най-редките видове на нашата планета. През последните няколко десетилетия, популациите на този вид са намалели с 90%. Яйцата на тези костенурки в много страни са деликатес, а животните се унищожават и заради черупките им, които се използват за костна костенурки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Въпроси
Виц на деня: 4 юни
04 юни 2022 в 07:561
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.