Захар, кафе, вода, банани: Как 10 обикновени продукта могат да ви убият (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 август 2017 в 12:42 12573 0

Знаем, че има токсични вещества, които могат да ни убият с няколко милиграма.

Авторите на холандския YouTube канал AsapSCIENCE са изчислили смъртоносните дози за ежедневни продукти като кафе, захар, шоколад и плодове. 

 

Кафе

Например, опасни за възрастен могат да са 70 чаши кафе, изпити една след друга. Смъртоносната доза на кофеина е 150-200 мг на килограм телесно тегло. Такова количество може да ви донесе не ободряване, а сърцебиене и дори инфаркт.

Захар

Захарта и така се свързва с различни заболявания. Но се счита за фатална еднократната консумация на 29,7 грама на килограм телесно тегло. За човек с тегло 75 кг смъртоносната доза е 10.5 чаши или 2.2 кг захар наведнъж.

Алкохол

Ако говорим за алкохол, критичната мярка е 4-12 грама етанол на килограм тегло. Това означава, че изпиването на 13 последователни шота със спиртна напитка също може да бъде фатално. Етанолът е депресант, действащ на централната нервна система. Той потиска области на мозъка, които са отговорни за основни жизнени функции като дишането и сърдечната честота.

Вода

Дори голямо количество течност може да бъде вредно за организма. Ако изпиете около 6 литра вода, ще получите водна интоксикация - нарушение на водно-солевия метаболизъм в организма. Това ще доведе до подуване на мозъчните клетки, което може да предизвика главоболие, припадък, кома и дори смърт в екстремни случаи.

Сол и подправки

Но ако спрете да пие вода или консумирате твърде много сол, мозъчните клетки започват да се свиват. Това ще доведе до състояние, известно като хипернатремия. 48 чаени лъжички сол наведнъж са достатъчни да предизвикат такава реакция, която да доведе до припадъци, кома и дори смърт. Също така смъртоносни са и 129 чаени лъжички черен пипер.

Шоколад

Може да сте чували, че на кучетата не трябва да се дава шоколад. Веществото, опасно за тях, се нарича теобромин, но то може да убие и нас, въпреки че нашето тяло преработва теобромина по-ефективно. Смъртоносната доза за хората е 1000 мг на килограм телесно тегло. Това е еквивалентно на 85 шоколадови блокчета, изядени едно след друго.

Паста за зъби

С паста за зъби също не е бива да се преяжда. Флуоридите са безопасни в малки количества и могат да се поглъщат. Но ако погълнете 24 туби паста за зъби с обем от 170 милилитра, това може да се окаже фатално.

Портокали

Всеки казва, че трябва да се ядат повече плодове. Въпреки това, за да получите предозирането на витамин С, е достатъчно да изядете 11 хиляди портокала едновременно.

Банани

Което е полезно в малки дози, може да бъде фатално в големи, например калият. Калиевите йони са жизненоважни за нервните импулси и мускулните контракции. Но калиев хлорид се използва също за смъртоносни инжекции. Трябва да се ядат около 480 банана, за да достигне количеството в такава инжекция. Вярно е обаче, че няма човешки стомах, който да побере това.

Марихуана

Може би искате да разсеете тези лоши мисли по един елгален за създателите на клипа начин? Изяждането на 22 кг марихуана води до фатален изход. Но за пушене количеството, което е нужно, за да се предозира, е комично високо. Изпушването на 680 кг в рамките на 15 минути е потенциално смъртоносно. Това би могло да обясни защо никога не е имало документирани смъртни случаи, които биха могли директно да бъдат свързани с марихуаната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !