Защо Плутон вече не е планета?

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 11:25 22835 3

Кредит NASA

От 24 август 2006 Плутон е понижен в ранг от планета на планета-джудже с решение на Международния астрономически съюз.

На 18 февруари 1930, само преди около 85 години Плутон е открит като бледа точица в небето от 24-годишния астроном Клайд Томбо (Clyde Tombaugh). Получил името на подземния римски бог на мъртвите, той дълго е смятан за 9-тата планета в Слънчевата система.

Но в края на XX и началото на XXI век във външната Слънчева система бяха открити множество космически тела. Сред тях са забележителните Кваоар, Седна и особено Ерида, която е с 27% по масивна от Плутон.

Плутон (вдясно долу) в сравнения с най-големите спътници на Слънчевата система (отляво надясно и отгоре надолу): Ганимед, Титан, Калисто, Йо, Луна, Европа и Тритон.

На 24 Август 2006 г. на конференция на Международния астрономически съюз - International Astronomical Union (IAU) - Плутон е изхвърлен от планетарното семейство на Слънцето. Астрономите гласуват ново определение за планета от три критерия. 

В новото определение се приема, че едно тяло, за да бъде планета трябва:

  • да е в орбитата  около Слънцето (или съответната звезда)
  • да бъде достатъчно голяма, че гравитацията й да я оформи почти като сфера;
  • да не е сателит на друга планета и да няма в своята орбита други подобни по размер формации, т.е. да да е гравитационно доминиращото образувание в района си..

Плутон се проваля на последния критерий - до него е сравнимият с него по големина спътник Харон, с който обикалят около общ център.

IAU класифицира Плутон в нова категория планети-джуджета заедно с Ерида и Церера. Списъкът на планетите в Слънчевата система е съкратен от девет планети на осем.

Излиза, че Плутон е само една от многото ледени отломки в края на нашата Слънчева система, известни като транс-нептунови обекти. Това дисквалифицира Плутон от званието пълноценна планета, защото не е "изчистена орбитата му".

Астрономите все още не са постигнали консенсус по въпроса за статута на Плутон. 

Въпреки успешното гласуване и усилията на IAU за по-голяма яснота, изглежда, все още има място за известно объркване. Още по време на конференцията има проблеми около "разжалването" на Плутон.

Оуен Джинджрич смята, че "планета" е културно дефинирана дума, която не се променя с времето".

"Джуджетата са звезди. Джуджетата са хора," - коментира Доналд Любович, координатор на астрономията Hofstra Колидж в Хемпстед, щата Ню Йорк. "Така че, " продължава той, - "щом Плутон е "планета джудже" - той пак си остава планета".

Решението на IAU е посрещнато с възмущение от многобройни (както се оказа) групи фенове на Плутон. Бяха организирани дори демонстрации и редица кампании в защита на планетарния статут на Плутон.

"Да, Плутон трябва да е планета." - заявява Стив Теглър, професор по физика и астрономия в Университета на Северна Аризона. Теглър участва в проект, чиято цел е да установи състава на леда на повърхността на Плутон.

И е подкрепен от мнозина. А може би, заради скорошното посещение на сондата New Horizons, Плутон да си върне титлата "планета"? Може би.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 17:07

С Юпитер хич не е така. Голям е и гравитацията здраво тегли всичката мъгла. Според наличните оценки желязно-скалното му ядро е по-голямо от Земята. Пак ще го вее вятърът ама няма да дочакаме да го отвее целия. Ако го докараме тук не знам, ама има цял клас екзопланети "hot Jupiters" - нещо като Юпитер но на орбитата на Меркурий примерно.

25.07 2015 в 01:27

Ми то и Юпитер да го докараме до нашата орбита и от него я остане някой камък, я не ...

15.07 2015 в 15:26

Ми не е планета. Голяма комета представлява. Ако го докараме на земната орбита има дълго да развява опашка и накрая я остане една торба сажди и пясък от него, я не.