Защо пукат кокалчетата? Ново изследване обръща дебата

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 март 2018 в 07:53 11208 0

Да, оказва се, че въпросът "защо кокалчетата пукат" всъщност е обект на дебат - въпреки че явлението съществува приблизително през цялата човешка история, изследователите все още не знаят защо се случва това. И това не е заради липса на опити да се разбере.

Според нов доклад в списание Scientific Reports, изследователите търсят отговор на този въпрос от началото на миналия век.

Новата статия твърди, че пукането на кокалчетата се случва поради спукването на малки въздушни мехурчета в течността, която смазва ставите. Но едно проучване от 2015 г. по този въпрос до голяма степен стигна до обратното, като казва, че пукането се появява, когато тези мехурчета се образуват, а не когато се пукат, подчертава Live Science..

През годините учените преминават през различни тълкувания на отличителния звук на пукане на кокалчетата. Той може да дойде от всичко - от вибрации в тъканите до опъване на ставните капсули, което до образуване на мехурчета и спукването им. Това образуване на мехурчета е известно като кавитация и се получава, когато обемът на течността, която смазва ставите, се разшири, създавайки внезапно понижение на налягането, заради което течността "кипва" и образува газ.

В случая със ставите, газът е около 80% въглероден диоксид, каза Винеат Чандран Суджа (Vineeth Chandran Suja), докторант по химическо инженерство в Университета в Станфорд, който проучва динамиката на балончетата.

Суджа се готви да разследва загадката, след като изследователи от Университета на Алберта в Канада съобщиха, че са проверили феномена експериментално в машина за магнитно резонансно изображение (MRI) и са наблюдавали процеса в реално време. Екипът установи, че пукането звучи заедно с появата на кавитационните мехурчета в ставата.

Създаване или спукване?

На Суджа това обяснение изглежда подозрително. Силата на звука на пукането изглежда твърде голяма, за да идва от образуването на балончетата, пишат в новото проучване той и неговият съавтор Абдул Баракат (Abdul Barakat) от Института по инженерство към Университета Дейвис. Нещо повече, бързината на изобразяване с MRI може да е такава, така че е възможно изображенията просто да не са достатъчно бързи, за да уловят дали звуците съответстват на създаването на мехурче или на спукването му.

Затова изследователите разработват математически модел, който да описва точно какво се случва в ставата. Те откриват, че акустиката на пукането на кокалчетата изглежда съвпада с това, което се случва след освобождаването на ставата, налягането върху синовиалната течност бързо се увеличава и мехурчетата частично се спукват - първо големите, после по-малките.

"Нашият модел показва, че акустичният сигнал от частично спукващите се мехурчета е подобен на онези, които наблюдаваме експериментално", заяви Суджа за Live Science.

Тъй като статията не включва директни наблюдения на кокалчетата, това вероятно ще стимулира по-нататъшните дебати. Но математическото моделиране би могло да помогне за предоставянето на повече информация за разрешаването на проблема, пишат Суджа и Баракат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !