Защо се усмихваме?

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 януари 2017 в 10:00 6242 0

Когато се усмихваме, често показваме и зъбите си, което при животните обикновено означава неблагоразположение и заплаха.

Защо смисълът на усмивката е толкова различен при хората и другите животни?

По този въпрос отговарят американски учени в списание Scientific American

Еволюцията на усмивката е недоизяснен докрай въпрос.

При бебетата показването на зъбите често е свързано не с благоразположение, а с уплаха. От друга страна, усмивката със скрити зъби при малките деца изразява често удоволствие, отбелязва Антъни Стоукс (Anthony Stocks). антрополог от Университета на Айдахо.

А в животинския свят показването на зъбите не винаги означава заплаха. При приматите усмивката със скрити зъби често означава готовност за подчинение. Възможно е човешката усмивка да се е развила от това, смята Франк МакЕндрю (Frank McAndrew), психолог от колежа Нокс в Гейлсбърк, щата Илинойс.

Приматите показват заплаха с оголване на зъбите с изтеглени назад устни и широко отворена челюст - те са готови да хапят. Но ако зъбите са стиснати и устните отпуснати е ясно, че липсва намерение да се причини вреда. В съчетание други характеристики на лицето, като например погледа, приматите могат да изразят широк диапазон емоции, обяснява ученият.

Особенно интересен фактът е, че не е нужно човек да се учи да се усмихва. Децата, които се раждат слепи и никога не са виждали как се усмихват другите хора, го правят по същия начин, както зрящите при същите ситуации, отбелязваМакЕндрю.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !