Яйце на акула или "чантата на дявола" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 април 2018 в 00:01 15475 0

Тези страховити кадри, станали популярни в Reddit приличат на нещо сякаш излязло от кошмарното въображение на Гигер, един от създателите на първия "Пришълец". На пръв поглед изглежда като зелено блато в опаковка. Но когато се светне с фенерче отзад, мътната торбичка разкрива вътре призрачно бебе акула. 

Наистина някои акули снасят яйца. Около 70% от акулите са живораждащи, което означава, че зародишът се развива в тялото на майчиния организъм. Останалите 30 процента от видовете акули и близките им роднини като скатове и химери, снасят яйца.

Всяко яйце на акула съдържа ембрион (бебе акула) и жълтъчна торбичка (за началното хранене на бебето), която много прилича на кокошите яйца. Вгледайте се внимателно в GIF-а долу и ще можете дори да видите на пъпната връв, свързваща трепкащата акула с жълтъчната й кутийка.

Shark egg are odd

За разлика от кокошите яйца, яйцата на акулата са обвити в жилава, водонепроницаема черупка, предназначена да защити бебето от хищниците. Този кожен щит е особено важен, защото майките акули имат навика да отплуват далеч от малките си, след като ги снесат, оставяйки потомството си да се грижи само за себе си от първия си миг.

Заради външния им вид и загадъчното съдържание, акуловите яйца, изхвърлени на плажа, понякога се наричат ​​"портмонета на русалката". Някои видове имат яйца с дълги роговидни придатъци от всяка страна, които понякога се наричат ​​"чантата на дявола". Формата и размерът варират при всеки вид акула. Например, акулите Heterodontus francisci имат яйца с форма на тирбушон, за да се закачат по-добре в скалистите кътчета, където акулите-майки обикновено ги снасят.

Според няколко коментатори на Reddit, яйцето в GIF-а може да принадлежи на бамбукова акула, която е популярен избор за домашни аквариуми. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !