Парашутът на "летящата чиния" на НАСА е бил разкъсан на парчета

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2015 в 07:46 8821 3

Кредит НАСА

Най-големият парашут, правен някога, който НАСА разработва за кацане на Марс на тежки товари, е бил разкъсан по време на тестовия полет на "летящата чиния" - LDSD.

30-метровият парашут е най-големият някога създаван, той е два пъти по-голям от парашута, приземил Curiosity на повърхността на Червената планета през август 2012 г.

По време на втория изпитателен полет на проекта Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) (буквално - свръхзвуков забавител за ниска плътност) на НАСА в понеделник, 8 юни, парашутът напълно се е разгърнал, но е бил разкъсан от въздушния поток, който го е посрещнал със свръхзвукова скорост.

"По време на разтварянето му, парашутът е частично повреден. Но разкъсването продължава и парашутът по-нататък не е в състояние да издържи на свръхзвуковата среда", - коментира научният ръководител на LDSD Йън Кларк (Ian Clark) от Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion) в Пасадена, Калифорния.

Свръхзвуковият парашут на LDSD е един от двата основни компонента на технологията LDSD. Другият компонент е надуваемата аеродинамична спирачка, подобна на поничка или т.нар. свръхзвуков аеродинамичен надуваем забавител (SIAD).

По време на полета в понеделник бяха изпитвани парашута и шестметровия SIAD. След като първо огромен балон, после ракетни двигатели издигнаха апарата на височина от 54 860 м, SIAD се задейства, както е планирано при скорост 1 021 м/сек, а малко след това е разгърнат огромния свръхзвуков парашут.

До този момент всичко работи отлично. И свръхзвуковият парашут започва в началото отлично, преди да получи разкъсване.

Екипът не би могъл да изясни пълната картина на това, което се е случило, докато не се анализират данните с висока разделителна способност от "черната кутия" на LDSD. Спасителните лодки го извлякоха от Тихия океан и го транспортират към брега.

Полетът в понеделник стана вторият тест на проекта LDSD. Първият изпитателен полет се състоя през юни 2014. Тогава парашутът и надуваемата "летяща чиния" сработиха добре, но парашутът се раздра веднага след отварянето си.

След това екипът променя парашута, прави го по-здрав и надежден за втория тест. Въпреки че и вторият тест не успя, екипът регистрира ефектите от подобренията.

Екипът на LDSD ще продължи да работи по проекта. Може би следващата година ще видим нов тест на парашута. НАСА е планирала 230 милиона долара за този проект, който трябваше да премине през три тестови полета. Но сертифицирането на свръхзвуковия парашут изисква поне два успешни летателни изпитания. Това означава, че НАСА ще трябва да се увеличи бюджета за проекта LDSD.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2015 в 16:29

Завиждай мълчешком, Гошко - по-малко ще ти личи:))

11.06 2015 в 14:20

Евалата Стефо, голям капацитет си, щом вече анализираш и грешките на ламерите в НАСА. На 100% съм сигурен, че ако небеше в тази така омразна държава, щеше да се кандидатираш и да спечелиш поста на изпълнителен директор. ФАКТ! Дерзай светлий уме на нашето време, на теб крепи се човешката раса!

11.06 2015 в 12:07

Ми, да анализират, щом ги влече ...:)
Изглежда там не само политиката е поразена от тежка дилетантщина. И на тая работа ръководителят е някакъв си програмист. Който имал големи успехи в не помня какво, май беше някакви сложни игри, обаче какво общо има с парашутните системи - не знам.
Нататък имат един смислен вариант - да си платят на руснаците да им го направят. И един скъп - да се научат да четат първо студентските учебници, после историята на чуждите разработки по въпроса, и после да се научат да смятат многокуполни системи.
За две години са изручАли само първото жабЕ, и още не са стигнали до очевидното - с два купола НЕ става. Сега сигурно още една година, до следващия експеримент, като деца ще се борят за надеждност на отварянето на парашутите, пък то проблемът не е там:)