Приемът на мултивитамини води само до "много скъпа урина"

Няма доказателства, че мултивитамините работят, заяви президентът на Австралийската медицинска асоциация

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 февруари 2017 в 09:00 17349 1

Кредит Choice

Витамините са полезни за лечение на специфични проблеми, но повечето хора, които използват мултивитамините просто ги превръщат в много скъпа урина, заяви президентът на Австралийската медицинска асоциация, Майкъл Ганън (Michael Gannon) пред The Guardian.

Седем от всеки 10 австралийци вземат под някаква форма на витамини или добавки, но експертите поставят под съмнение тяхната ефективност и нуждата аптеките да са претъпкани с тях.

Професор Кен Харви (Ken Harvey) от факултета по епидемиология и профилактична медицина в Университета Монаш (Monash University) заяви в програмата Four Corners на телевизия АВС, че има малко доказателства, които показват, че  мултивитамините наистина работят. И продължава: "Купуването на мултивитамини е от полза на компаниите, които ги произвеждат като повишават печалбата си, но за средния австралиец мултивитамините не носят никаква полза".

"Това, което ви трябва, е една добра диета, а вие изпишквате парите си в тоалетната без никаква полза", заяви той по време на програмата.

Но австралийските производители на хранителни добавки възразяват, че именно затова тяхната продукция е полезна - заради неправилния хранителен режим на много австралийците.

Едно скорошно проучване от потребителската група Choice разкри, че един от трима австралийски фармацевти препоръчват алтернативни лекарства за стрес. Почти половината, 46%, препоръчани продукти, съдържат смес от витамини от група В и евентуално други витамини, минерали и билки. 26% вземат цветята на Бах*, а 8% - магнезий.

*Цветята (капките) на Бах са разтвори на спирт и вода в екстремни разреждания на екстракти от цветя, разработени от Едуард Бах, английски хомеопат през 30-те години на миналия век.

Австралийската медицинска асоциация изразява загриженост, че много продукти, като цветята на Бах, получават легитимност, въпреки липсата на доказателства, показващи, че работят, просто защото се продават в аптеките.

Агенцията по лекарствените стоки настоява за реформи, да се създаде нова класификация на продуктите на алтернативната медицина, основана на доказателства. Продуктите трябва да имат някаква форма на указание, че продуктът е тестван за безопасност и ефикасност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

16.02 2017 в 15:05

Както каза Шелдън, от теория на големия взрив :)