Откриха вкаменелости от най-ранния живот на Земята, известен досега

Тези организми са се появили почти веднага след формирането на нашата планета

Антония Петрова Последна промяна на 02 март 2017 в 09:00 10822 0

Това образувание от желязо и влакънца показва сходства със съвременните микроби източник: M DODD

Учени обявиха, че са открили фосили на най-ранно живелите организми на Земята, известни досега на науката. Става дума за малки влакънца, топчета и тръбички в скали в Канада, за които се твърди, че са на 4,28 милиарда години.

Според редица доказателства Земята и Слънчевата система са се формирали преди около 4.5 милиарда години. Находката означава, че животът се е появил трърде скоро след образуването на самата планета, а това води до много интересни и вълнуващи изводи за възникването на живота, довел и до нашето съществуване.

Новината е обявена в в доклад на екип учени, начело с Матю Дод (Matthew Dodd) от Лондонския Юнивърсити Колидж (University College London), и публикувана в списание Nature 

Предвид на съществуването на редицата други подобни твърдения за древен живот, това проучване остава спорно, коментира BBC News. Екипът учени обаче не се съмнява в своите заключения. Според тях, откритието ще хвърли нова светлина върху първоизточника на живота. "Откритието отговаря на най-големите въпросителни, които човечеството си е задавало - а именно откъде произлизаме и защо сме тук", коментира Матю Дод пред медията. 

Потенциалните микроби от Квебек са с размери колкото една десета от ширината на човешкия косъм и съдържат значителни количества хематит - форма на железен оксид или ръжда.

Това яркочервено образувание от скала, богата на желязо и кварц, съдържа белези, интерпретирани като микрофосили. Източник: Dominic Papineau

"Страхотно е да държиш в ръцете си най-старите познати форми на живот и да можеш да ги погледнеш, да ги анализираш", добавя още Дод. 

Фосилните структури са открити в слоеве кварц в т.нар. Nuvvuagittuq Supracrustal Belt (NSB). Кварцът е част от древното океанско дъно. В него има едни от най-старите вулканични и седиментни скали, които науката познава. 

Източник:  BBC

Екипът учени анализира участък от скала, вероятно лежала в система от хидротермални отвори - цепнатини на морското корито, от които излизат топли, богати на минерали, води. В наши дни такива отвори са важно местообитание на микробите. 

Д-р Доминик Папиньо (Dominic Papineau) от същия университет, който е откривател на фосилите в Квебек, смята, че този вид обитания много вероятно са люлката на първите форми на живот от преди между 3,77 и 4,28 милиарда години (горната и долната граница са изчислени за скали от NSB). Папиньо описва първата си реакция когато е разбрал значимостта на материала, върху който работи: "Казах си - имаме най-стария фосил на планетата, свързан с нашия произход. За интелигентна форма на живот да еволюира до ниво на съзнание, до точката, до която проследява своята история, за да разбере своя произход - това е вдъхновяващо".



Iron-богати тръби от скалите Квебек предоставят допълнителни доказателства за живот. Източник: MATTHEW DODD

Всяко твърдение за откриване на най-ранния живот на Земята предизвиква критики и това е разбираемо, коментира BBS News. Често е трудно доказуемо, че дадените структури не могат да бъдат произведени от небиологичен процес. Освен това са усложнени, тъй като скалите често преминават през метаморфози.

Скалите, в които са намерени фосилите, например, са били през геоложкото времена притискани и подлагани на високи температури. В наши дни, може би най-старото признато доказателство за живот на планетата е открито в скали на 3,48 милиарда години в Западна Австралия. 

Фосилите са открити от Доминик Папиньо в район на Квебек, който преди милиарди години се е намирал дълбоко под водата. Източник: Dominic Papineau

За този материал се твърди, че показва следи от строматолити - слоести варовикови образувания от натрупани отложени древни микроорганизми. През август миналата година беше направено твърдение за открита по-стара форма на живот. Екипът, направил откритието, обяви, че тяхното доказателство е на 3,70 милиарда години.

При сегашното откритие учените от Лондонския Юнивърсити Колидж съобщиха, че работят усилено, за да покажат голямата античност на откритите структури. Доминик Папиньо признава обаче, че идеята за микроорганизми с метаболизъм, използващи кислород, появили се толкова скоро след формирането на Земята, ще изненада много геолози. 

графика: Животът се появява стотици милиони години след формирането на Земята. Източник: SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Не бихме и помислили, че е имало организми, които дишат кислород по това време", коментира Папиньо. 

Пред ВВС проф. Никола Маклафлин (Nicola McLoughlin) от Университета Роудс (Rhodes University), Южна Африка, която не е свързана с изследването, похвали откритието, но според нея данните не са достатъчни. "Морфологията на тези, както твърдят, че са влакънца с железен оксид от Северна Канада не е убедителна", заяви тя. "В скорошните наноси наблюдаваме невероятни усукани стъбла, често подредени на пластове, но в силно метаморфозираните скали на Nuvvuagittuq belt влакънцата са много по-прости по форма", обяснява Маклафлин.

"Придружаващите текстурни и геохимични доказателства на графит във въглеродни розетки и магнетит-хематитни гранули, изисква внимателна работа, но предоставя само предполагаеми доказателства за микробна активност. Това не подсилва твърдението за биогенния произход на влакънцата", заключава Маклафлин. Според нея възрастта на скалите е спорна и истинската възраст по-вероятно ще е около 3,77 милиарда години. 

Хидротермална активност на морското дъно. Източник: SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Тези организми идват от времето, когато сме вярвали, че на Марс има течна вода на повърхността и подобна на земната атмосфера в същото време", коментира Дод. "Така че, ако имаме форми на живот, произхождащи и еволюирали на Земята по това време, то тогава бихме могли да имаме и начало на живот на Марс", допълва още той.

Ако това е случая, според Папиньо, последните мисии на роувъра на НАСА на повърхността на Марс могат да търсят признаци на живот на погрешните места. Според него изследователските марсоходи Spirit и Opportunity, а още по-наскоро - мисията Curiosity, вероятно са пропуснали зони, в които има скали, произведени от хидротермални отвори. 

"На повърхността на Марс има пропуснати възможности. Mарсоходът Opportunity през 2003 г. открива обещаващи формирования, но засега няма анализ. И роувърът Spirit, който мина точно покрай такова място в близост до Comanche outcrop в кратера Gusev", коментира Дод.

Предположението, че животът вече се е бил появил "само" няколко стотици милиона години след като Земята се е формирала, е изключително интригуващо с оглед на дебатите дали животът на Земята е рядък инцидент или дали биологията е обичайния изход при правилните условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !