Гърбати китове защитават сиви китове от нападение на косатки (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 05 май 2017 в 10:39 14228 0

За първи път, благодарение на дрон, може да се наблюдава как гърбати китове идват на помощ на майка сив кит след като необичайно голяма група косатки успява да убие малкото й. Уникалният по рода си запис изуми биолозите и любителите на китове. 

Необичайно голямото стадо косатки прави своята атака срещу майката и малкото й в залива Монтерей, Калифорния. Патрулираща група гърбати китове обаче се включва в битката като полага всички възможни усилия да отблъсне атаките на косатките.

По това време на годината сивите китове и техните малки се отправят на пътешествие край бреговете на Калифорния като част от тяхната годишна миграция от Мексико към Аляска. Младите, беззащитни сиви китове представляват неустоима примамка за най-големите хищници в океана, съобщава Live science.

Косатките могат да бъдат видяни край Монтерей по всяко време на годината, но тази година те са особено успешни в залавянето на жертвите си. Гангстерска група косатки, начело с възрастна самка на име Ема, вече няколко седмици стои на пост в залива Монтерей, съобщава биологът Нанси Блек (Nancy Black), която работи с Monterey Bay Whale Watch. За последните 12 дни хищниците са убили седем малки сиви кита.

В същото време гърбатите китове се намират в района, за да се хранят с рибни пасажи. По всичко личи, че не им се нравят смъртоносните атаки на косатките. Когато и да видят косатка, която атакува някое животно, те винаги се намесват, за да спрат нападението. Вероятната причина е естествената "омраза" между двата вида, защото косатките ловуват и малките на гърбатия кит (но не и възрастните).

По това време на годината обаче възрастните гърбати китове нямат малки, затова могат да си позволят да се намесят и в случай, който не е самозащита. "Те вероятно инстинктивно се опитват да отблъснат своя враг от района, те просто искат да се махнат", коментира Блак.

"Те се зареждат, започват да тръбят и се опитват да попречат на косатките, като използват опашките си да ги ударят и изтласкат от там, и да бъдат колкото е възможно по-буйни и дразнещи", обяснява още тя.

Не за първи път учените документират този феномен. По време на проучване през 2016 г. стана ясно, че гърбатите китове се събират заедно, за да отбиват атаки на косатки, независимо от вида на нападнатото животно. Много вероятно те да пристигат на сцената на нападението привлечени от вокализацията на косатките.

Досега не е наблюдаван случай гърбати китове успешно да спрат убиването на сив кит, но затрудняват максимално храненето от трупа на убитото малко, отбелязва Блек. Гърбатите китове обаче са спасявали морски лъвове и други дребни морски бозайници от челюстите на косатките. "Те избутват настана морския лъв и така го спасяват", обяснява Блек.

"Останалите китове, като например синия кит, бягат когато са в близост до косатки. Сините китове веднага поемат в противоположна посока", обяснява Блек. Те са най-големите животни на Земята. Затова е необяснимо защо гърбатите китове са поели ролята на герои в битката срещу косатките.

Според Monterey Bay Whale Watch, това е първото видео на косатки, хранещи се от труп на сив кит, заснето от дрон. През миналата година наблюдател на китове успя да заснеме как 8-10 косатки обграждат стадо от около 1 000 делфина в залива Монтерей.

Началото на нападението - групата косатки нападат майката сив гит и нейното малко и го убиват

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !