Изригването на супервулкана Йелоустоун е предизвикало две "вулканични зими"

Периодът на охлаждане продължава 80 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 00:00 14627 1

Супервулкан в представите на художник. Jurnalul National

Изригването на супервулкана на Йелоустоун, което се е случило преди 639 хиляди години, е провокирало два периода на застудяване, продължили 80 години. Това бе съобщено от учени на годишната конференция на Американското геологическо дружество.

Изследователите са установили, че изригването на Йелоустоун съответства на два периода на рязко захлаждане, при които средната годишна температура на морската повърхност пада с около 3 градуса. В същото време и двете "вулканични зими" продължават поне 80 години.

Оттук следва, че вулканът Йелоустоун преди 639 000 години е изригвал неведнъж, а последователно два пъти и двата пъти е предизвикал глобалното изменение на климата.

Учените подчертават, че тези вулканични зими са продължили много по-дълго от предвиденото от моделите, основаващи се на закономерностите на поведението на пепелта и сярата в атмосферата. Това означава, че самите изригвания са играли ролята на "спусък", който задейства в глобалната климатична система механизми за положителна обратна връзка. Съдейки по тези данни, климатът на Земята много по-силно реагира на такива събития, отколкото се предполагаше.

Пример за евентуално разпределение на пепелта от едномесечно изригване на Йелоустоун. Картата за разпространение е генерирана по нов модел, разработен от Американската геоложка служба. Разпределението на пепелта варира в зависимост от височината на облака, продължителността на изригването, диаметъра на вулканичните частици в облака и условията на вятъра, според новото проучване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12554

1

oja

28.10 2017 в 10:08

И сега ? Глобално затопляне или глобално застудяване ни чака? :)