За първи път ваксина дава 100% ефективна защита срещу Ебола

Никола Кереков Последна промяна на 01 август 2015 в 08:16 13101 4

100-процентова ефективност показват резултатите от първото от общо две големи клинични проучвания на ваксина срещу вируса Ебола като нито един от ваксинираните близки и приятели на пациенти с Ебола не се разболял.

Световната здравна организация вече е препоръчала да се пристъпи към масова ваксинация на всички лица, застрашени от контакт с болни.

Това може би най-накрая ще доведе до прекратяване на епидемията в Западна Африка продължаваща повече от година и половина.

Take that, Ebola!!!

Едно крайно необикновено клинично проучване в Гвинея е демонстрирало за пръв път, че ваксина против Ебола защитава ваксинираните хора от смъртоносния вирус. Изследването, публикувано on-line днес в The Lancet, показва, че инжектирането осигурило на контактите на пациенти с Ебола 100% защита, започваща от 10-ия ден след като са получили единична доза от ваксината, произвеждана от фармацевтичния гигант Merck. Учени твърдят, че ваксината може да помогне най-накрая да се прекрати епидемията в Западна Африка, повече от 18 месеца след началото ѝ.

„Това ще остане в историята като един от онези крайъгълни камъни сред постиженията в полза на общественото здраве“, казва Майкъл Остерхолм (Michael Osterholm), директор на Центъра за Изследване на Инфекциозни Заболявания (Center for Infectious Disease Research and Policy) в Туин Ситийс, Минесота, който не е участник в изследването. „Един ден ще учим за този момент в училищата и университетите“.

„Изумителен резултат и фантастична илюстрация на това как ваксините могат да се произвеждат много бързо и могат да се използват в ситуация на неочаквана епидемия, за да се овладее заболяването“, казва Ейдриън Хил (Adrian Hill), изследовател на ваксини към Оксфордския Университет във Великобритания, който също не е участвал в настоящата работа.

Ваксината, разработена за пръв път от учени към Агенцията по Обществено Здраве на Канада, се състои от VSV вирус (Vesicular Stomatitis Virus), който по принцип предизвиква заболяване при добитъка, но не и при хора. В този вирус е внедрен един от протеините по повърхността на Ебола вируса. Това е една от общо двете ваксини, които се тестват в момента в страните засегнати от Ебола епидемията, като другата се произвежда от GlaxoSmithKline (GSK). Изследването на ваксината на Merck е протекло под ръководството на Ана Мария Хенао-Рестепо (Ana Maria Henao-Restrepo) от Световната Здравна Организация (WHO) в Женева, заедно с колеги от Норвежкия Институт по Обществено Здраве в Осло, Гвинейското министерство на Здравеопазването и други.

Решението да се започне проучването е било взето през октомври миналата година, но началото не се осъществило до март 2015. До тогава случаите на Ебола вече бяха започнали да спадат значително вследствие на предприетите мерки и международните усилия за ограничаване на епидемията и малкото останали огнища бяха пръснати на голяма част от територията на Гвинея. За да се демонстрира ефикасност при стандартно рандомизирано (с избор на случаен принцип) проучване, изследователите би трябвало да включат много повече хора отколкото ситуацията е позволявала.

Вместо това, те приложили алтернативен дизайн, означаван като кръгова ваксинация, при който били ваксинирани само контактите (близки и познати) на новите случаи на Ебола, както и контактите на тези контакти. Тези „кръгове“ или клъстери, са рандомизирани и при 48 от тях ваксинацията се осъществила при първия възможен момент след регистрирането на даден случай на Ебола в тяхната общност. В 42 други клъстера, ваксинационните екипи са пристигнали, за да предоставят дозите на ваксината 3 седмици след първото установяване. След това изследователите преброили броя на новите случаи на Ебола във всеки „кръг“. Тъй като не били сигурни колко време ще отнеме да се развие ефективна имунна реакция след ваксинацията, при първичния анализ на данните били включени само случаи, които възникнали поне 10 дни след ваксинацията. Сред 2014-те субекта, които били ваксинирани веднага се наблюдавали точно 0 (НУЛА) случая, докато 16 били случаите при 2380-те, които получили ваксината 3 седмици по-късно. Това означава 100% ефективност на ваксината, поне при това проучване, обобщават учените.

Схема на ваксината

Идеята за кръговия дизайн на ваксинацията, който не е използван досега при реално проучване на ваксина, „беше изключително креативна“, обяснява Остерхолм, и това позволило на екипа да проследи епидемията, в каквато и посока да се развие. „Ако това беше стандартно, директно рандомизирано проучване, ние никога нямаше да получим конкретни отговори за ефективността на ваксината“.

„Изключително ме изненада колко бързо можеш да се намесиш посредством ваксинация и да получиш видим ефект“, споделя Джеръми Ферър (Jeremy Farrar), управител на благотворителния изследователски фонд Wellcome Trust, който бе един от спонсорите на проучването. „Успяхме да свършим толкова сложна работа в толкова ужасно сложна обстановка – от етична, социална, културна и научна гледна точка. Може да се направи! Това е невероятно разкритие за много хора“. Резултатите са толкова убедителни, че спрямо данните от проучването, комисията за съблюдаване на безопасността (независим орган, наблюдаващ сигурността на участниците) препоръчала прекратяването му в настоящата му форма и моментално пристъпване към ваксинация на всички клъстери, което екипите извършват и в момента. Ваксини трябва да се насочат и към Сиера Леоне, твърди Остерхолм, където все още има случаи на Ебола. Според учения, това може да помогне най-накрая новите случаи на болестта да се сведат до нула.

Генералния директор на WHO, Маргарет Чан (Margaret Chan) нарече изследването „вълнуващо“ на пресконференция тази сутрин, но предупреди, че са необходими още допълнителни изследвания, които да потвърдят резултатите. „Ако се докаже ефективността това ще бъде нещо голямо, което напълно ще промени нещата. Ще промени хода не само на настоящата епидемия от Ебола, но и на всички такива в бъдеще“, заяви Чан.

В последния доклад на WHO се съобщава, че през изминалата седмица са установени само 7 нови случая на Ебола: четири в Гвинея и три в Сиера Леоне. Това са най-ниските нива за последната една година, но WHO предупреждава, че заболяването може лесно да пламне отново. През една от седмиците на месец май, например, е имало само 12 случая, но вируса бързо е възстановил позиции, като още през юли случаите са нараствали до 30 на седмица.

Успехът на настоящето проучване е исторически и по още една причина. Ваксината против вируса Ебола представлява първата масова ваксинация на хора с вирус, чиито генетичен материал е бил манипулиран с цел реализиране на подходящ имунен отговор. Условно можем да наречем настоящата ваксина първата успешно приложена при хора ДНК-манипулирана ваксина, която би могла да предизвика така дългоочакваната революция при разработването на по-ефективни и по-безопасни ваксини, включително и срещу заболявания, срещу които все още няма разработени конвенционални такива.

Източник: Science| DOI: 10.1126/science.aac8945

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 12:02

Хммм... всъщност епидемията в Западна Африка е от щамовото семейство EBOV, към което спадат всички досега установени Заирски щамове. Разбира се всеки субщам има определени специфики, но Ебола вируса със сигурност не е толкова бързо менящ се колкото други вируси (като инфлуенца и HIV например), така че е много вероятно настоящата ваксина да бъде ефективна за повече от 1 щам на заболяването. Още повече, че при епидемията в Западна Африка още в началото имаше 3 основни субщама, които се разпространяваха паралелно, докато накрая не се установи основно един. Не виждам към настоящия момент точно при този вирус да се налага съществена модификация.
Въпросът със ужасно високата смъртност при Заирските огнища на болестта е доста дискусионен. В статистиката като наука от край време е известно, че колкото по-голяма е извадката на дадени данни, толкова по-близко си до истината. Заирските епидемии като цяло са локални и бушуват сред изолирани популации на генетично и етнически доста близки индивиди. Изолираността им е до някъде и причината за тяхното самоизолиране в миналото - податливите индивиди заболяват и повечето от тях умират сравнително бързо без да успеят да предадат заболяването извън своята общност. Това което искам да кажа е, че при по-голямо разпространение на заболяването св повече случаи и много вероятно смъртността да не е чак толкова фрапираща. Въпреки всичко смъртността по официални данни никога не е надвишавала 88-90%. Ще ми бъде интересно да разбера откъде сте попаднали на тези данни?
Иначе за странични ефекти е прекалено рано да се говори. Нека не забравяме, че в случая става дума за клинично изпитване (Accelerated Level III). В такъв формат може да се каже само, че няма непосредствени сериозни странични реакции към ваксината, която ако трябва да бъдем честни беше тествана първо на здрави доброволци извън Африка. Другото важно нещо което не бива да забравяме е че Ебола е едно от най-смъртоносните заболявания познати на човек, което за щастие е доволно рядко. Сериозни клинични изпитания в този случай просто не могат да се извършват. Това не е ежегодния грипен сезон или целогодишните епидемии на дифтерия - нямаме непрекъснато материал върху който да тестваме. Такъв има само по време на епидемия и обикновено стремежа тогава е да се потуши възможно най-бързо - няма време за събиране на много данни. Това което може да се направи сега след успеха на ваксината е тя да се приложи на персонала по болниците и хора живеещи във или в близост до скорошни огнища - НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРА ЦЯЛА АФРИКА! След това всички ваксинирани ще бъдат проследени за определен период от време с което ще се установят 2 важни неща - колко траен е протективния имунитет получен чрез ваксината и дали има дълготрайни странични ефекти от приложението и.

04.08 2015 в 00:26

Вероятно технологията на производство ще трябва да се модифицира за Заирските щамове. От написаното не е ясно дали това може да стане бързо.
За Заирските щамове се твърди, че са с много висока смъртност - над 90%.

03.08 2015 в 00:32

Ваксината има ли странични ефекти? Има ли изисквания и ограничения за прилагането ?

01.08 2015 в 22:24

Брей!