Защо сънуваме кошмари?

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 март 2017 в 16:30 19309 0

Илюстрация: malegears.com

Излишно е да казваме, че кошмарите предизвикват изключително неприятни емоции. Но се оказва, че ужасните сънища не са нищо повече от нашите собствени вътрешни страхове и кошмарите могат да бъдат много полезни, разказва Live Science.

Ще се учудите, но всъщност кошмарите ни помагат да се справим със стреса. Мозъкът възприема сънищата като съвсем реална случка, която при събуждане ще се превърне в спомен. Идеята на кошмарите е да ни подготвят за ситуация, в която може да попаднем в реалния живот и благодарение на тях ще бъдем напълно готови, когато това се случи.

Кошмарите са полезни за нашето оцеляване, в противен случай вероятно щяха да бъдат премахнати от еволюцията, заяви Диърдри Барет (Deirdre Barrett), психолог в Харвардския университет. Барет обяснява, че кошмарите действат като начин за фокусиране на вниманието на човека по въпроси, за които трябва мозъкът му да отговори.

"Кошмарите вероятно са се появили и запазили в процеса на еволюцията, за да ни накарат да се безпокоим за потенциални опасности", каза Барет. "Дори и посттравматични кошмари, които отново ни травмират, може да са били полезни за предците ни многократно, когато диво животно, което ги е нападало или вражеско племе, които биа могли да се върнат и нападнат отново".

Но този еволюционен сигнал за тревога може да не е толкова полезен в днешния свят.

Ако сънуваме неприятен сън, това означава, че „вътрешния ни свят” изисква спешно внимание, заради натрупан стрес. Често причината за него е суматохата на ежедневните грижи и отговорности. Така че, опитайте се да си спомните всички плашещи изображения и се опитайте да определите за каква част от живота ви се отнасят и какво трябва да промените.

Ето няколко причини да сънувате лоши сънища:
- Ако сънувате, че падате, най-вероятно се страхувате да не загуби контрол върху дадена ситуация;
- Сън, в който някой ви преследва може да бъде свързан с някаква травма, най-често от детството ви;
- Ако убивате някого насън, често значи, че имате проблем с този човек, но в ежедневието си не позволявате на тези емоции да „излязат навън”;
- Ако убиват вас, може да значи, че имате страх от някого от семейството ви.

Кошмарите са склонни да се повтарят, когато не обръщате достатъчно внимание. Ако намерите смелост да дешифрирате съобщението и да предприеме подходящи действия, кошмарите ще спрат веднага. Ако се опитвате да смените позицията си на спане или правите други опити да спрете да сънувате този сън, най-вероятно ще претърпявате неуспех, докато не преодолеете конкретния проблем.

Ако кошмарите са особено натрапчиви и са по-често от веднъж месечно могат да повлияят на здравето ви. И не само на психическото. Недоспиването и стресът от това, което виждате насън, могат да доведат до различни заболявания.

Поради фактът, че психиката и физиката ни са тясно свързани кошмарите могат да бъдат причинени от физиологични проблеми, като астма. Затрудненото дишане може да провокира мозъка са се подготви за наближаващи тежки ситуации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !