„Ледeният човек“ Уим Хоф

Марина Николова Последна промяна на 24 декември 2015 в 10:00 113567 2

„Ледeният човек“ Уим Хоф е поставил 21 световни рекорда в „Книгата на Гинес“. Илюстрация: Boorgert Fotografie

Той е холандец. Той е на 59 години. Той е изкачил Килиманджаро само по шорти. Уим Хоф, известен още като „Ледения човек,“ използва ума и дишането си, за да контролира тялото си. Много от подвизите му са били смятани за невъзможни за човешкото тяло. Науката доказва, че той не е чудо на природата, а майстор на медитацията.

Уим Хоф е роден на 20 април 1959 г. в Ситард, Холандия. Днес той е известен с прозвището „Ледения човек“, заради способността си да издържа дълго време на ниски температури, без това да се отразява на тялото му. Макар че често бива наричан „суперчовек“, самият Уим твърди: „Всеки може да се научи на това, което правя аз.“ Според него истината не е никак сложна и се крие в техниките му на дишане и в медитацията. Уим тренира тялото и духа си, подлагайки ги на различни тежки природни условия. През годините той развива и усъвършенства метода си, като си поставя все по-високи цели. До момента, Уим е поставил 21 световни рекорда в „Книгата на Гинес“ Някои от най-изключителните му постижения до днес са:

  • Прекарва почти два чáса потопен в лед без промяна в телесната му температура (1 час 52 минути 42 секунди);

  • Стига до надморска височина 6700м по пътя към връх Еверест само по шорти;

  • Изплува разстояние от 66 м. под лед (всъщност, неофициално е успял да изплува цели 120 м.);

  • Изкачва върха на планината Килиманджаро само по шорти;

  • Пробягва цял маратон в пустинята Намиб без консумация на вода.



История

Както зад много необикновени постъпки, зад случая на Уим стои раздираща лична драма. Самият той споделя, че самоубийството на психично болната му жена през 1995 г. го тласка към търсене на отговор на вечни въпроси. „Какво правиш, когато съпругата ти, която обичаш толкова силно, се самоубие? Не разбираш. Просто не разбираш. Нямаш никаква сила вече“, споделя Уим и допълва, че нещастието го мотивира. Една от причините му да използва тялото си за развитие на науката е, че се надява техниките му да спомогнат за лекуване на психични болести и травми.

В документалния филм на VICE „В свръхчовешкия свят на Ледения човек“ (Inside the Superhuman World of the Iceman), Уим Хоф признава, че той не е единственият човек, способен на подобни подвизи. През годините стотици хора са докладвали за способността си да контролират тялото си чрез медитация и техники за дишане. Отличителното за „Ледения човек“ е, че той се е заел с нелеката задача да докаже с помощта на науката, че човешкият ум може да контролира автономната нервна система и имунния отговор. Освен изключително интересни, научните изследвания с Уим Хоф са и много полезни за всички нас, тъй като резултатите разкриват важна информация за връзката между различните системи в тялото ни.

Уим Хоф може да прекара над час в ледено-студена вода. Илюстрация: Boorgert Fotografie

Методика

Сборът от специални техники, прилагани от Уим Хоф, и начинът им на изпълнение са по-известни като „Методът на Уим Хоф“, МУХ (The Wim Hof Method, WHM). Методът се състои от три прости, но ефективни компонента: дихателни упражнения; упражнения за концентрация; постепенно излагане на студ. Трите отделните части на МУХ взаимно се допълват и подсилват своята ефективност. За да разберем как работи МУХ, трябва да сме запознати с тези компоненти и с начина, по който те си взаимодействат.

Дихателни практики

От основно значение за МУХ е начинът на дишане. Уим Хоф е развил специални дихателни техники, които поддържат тялото му в оптимално състояние и в пълен контрол при екстремни условия. Количеството кислород, което поемаме при вдишване, влияе на количеството енергия в клетките ни. Въпреки че дишането в по-голямата си част е несъзнателен процес, на молекулярно ниво то участва в сложни химични и физиологични процеси. Същевременно, то е и най-лесната за контролиране и управление част на автономната нервна система. Техниката на Уим е базирана на дълбоко вдишване и непълно издишване.

По негови думи, „като не издишваш напълно, стигаш до момент, в който остатъчен въздух се събира в белите ти дробове. След като повториш това 30 пъти, издишваш отново, без да влагаш усилие. Обаче този път не вдишваш веднага, а изчакваш, докато не усетиш, че тялото ти се нуждае от кислород. След това, целият процес започва отначало. Макар и да си започнал да усещаш лекота, отпускане и изтръпване, поредицата се повтаря няколко пъти.“

Обмяната на газове в белите дробове се извършва през стените на алвеолите (дихателна повърхност), които са обвити от богата капилярна мрежа. При дълбоко вдишване, активната дихателна повърхност става много по-голяма от колкото при нормално вдишване (например, вместо 70 м2, може да стане 100 м2) и по този начин се променя количеството обменени газове. Дихателните техники на Уим Хоф влияят на съотношението между кислород и въглероден диоксид в кръвта в полза на кислорода. 45 минути след дихателна практика, консумацията на кислород (мл/кг/мин) при нормално дишане на Уим Хоф е два пъти по-висока отколкото преди упражнението. Повишената консумация на кислород прави дихателния метод на Уим ефикасен за увеличаване на издръжливостта. Освен това, повишената концентрация на кислород за сметка на концентрацията на въглероден диоксид води до повишаване на pH на кръвта, т.е. тя става по-алкална. Киселинността на кръвта на здрав човек е около 7.4, но чрез дихателните техники на Уим тя може да достигне киселинност 7.75. Това повишение е само временно и киселинността се нормализира в последствие.

Нагласа и медитация

Концентрацията и медитацията са от изключително значение за осъзнаване на вътрешната сила и неизменна часто от МУХ. Вегетативната нервна система (наричана още „автономна“) регулира дейността на вътрешните органи - сърце, стомах, бели дробове и др. Нарича се „автономна“, защото се счита, че бива регулирана несъзнателно, независимо от ума. Научни изследвания от последните години обаче сочат, че определени медитационни техники дават на човек контрол върху някои функции на автономната нервна система.

В изследване от 2011 г. учени от холандския университет Радбауд (Radboud University) също доказват, че техниките на Уим Хоф му позволяват да влияе върху действието на автономната си нервна система и на имунната си система. Един от експериментите в изследването включва инжектирането на Уим с ендотоксин - липополизахарид от външната обвивка на бактерията Ешерихия коли (Escherichia coli). В „нормалния“ случай (както е било и в случая на другите 112 мъже, инжектирани с ендотоксина, в това изследване), последва силна ответна реакция на имунната система, съпътствана от ясно изявени симптоми като главоболие, треска и мускулна болка. В следствие на ендотоксемията Уим изпитва само слабо главоболие. Това може да се обясни с ниските нива на про-възпалителни молекули (TNF-α, IL-6, IL-10) в кръвта му, в сравнение със средните нива в кръвта на контролната група мъже. Ръководителят на проучването, Питър Пикърс (Peter Pickkers), смята, че причината за контролирания имунен отговор на Хоф е неговата техника на концентрация. Медитацията на Уим Хоф е спомогнала за завишаване нивата на кортизол, които от своя страна са причина за ниските нива на възпалителни протеини в кръвта му, сравнено с контролната група. Различното в техниката на Уим е, че, както е споменато по-горе, тя увеличава нивата на кортизол, хормона на стреса, вместо да ги намаля и да води до релаксация, като повечето медитационни практики. Вместо в пасивно и отпуснато състояние, упражненията за концентрация на Ледения човек поставят тялото в активно състояние и задействат механизма „бий се или бягай“. Това е причина за неочакваните резултати и високата издръжливост на Уим.

Да контролираш имунната си система звучи фантастично. Може би Уим Хоф има по-особен организъм, различен от организма на останалите хора? Учените Питър Пикърс и Матиас Кокс (Peter Pickkers and Matthijs Kox) са провели проучвания през 2014г., за да разберат дали е възможно и други хора да влияят върху действието на автономната нервна система и на имунната си система чрез техниките на Уим Хоф. Те изследвали 12 доброволци, които в продължение на 10 дни практикували дихателните и медитативните техники на Уим и били подложени на отрицателни температури. Контролната група се състояла от 12 здрави участника, които не са изпробвали методите на Уим. Изумително, резултатите на групата доброволци, практикували МУХ, се доближавали до тези на самия Уим.

Постепенно излагане на студ

Излагането на тялото на много ниски температури е неизменна част от метода на Уим Хоф. Ако се върнем към експеримента на Пикърс, нивото на про-възпалителни молекули е дори по-ниско при потапяне на Уим в лед в съчетание с концентрация, в сравнение с нивото на същите молекули в кръвта му при нормални температури. В същото време, нивата на кортизол в кръвта на Уим били по-високи при минусовите температури.

„За мен, Бог е студ. Може да се каже така. Мисля за студа като за величествена сила. Просто ми помага, тренира ме... Връща ме към природата, както е трябвало да бъде. И по този начин не просто устоявам на студа, аз обичам студа.“, казва Уим Хоф. „Студът е безмилостен, но и справедлив.“

Въпросът е какво прави Хоф толкова издръжлив на ниски температури. Продължителното излагане на студ обикновено води до хипотермия и некроза на тъканите. Няколко минути в ледено-студена вода са достатъчни за простудяване на тялото, а по-дълъг престой бързо води до загуба на съзнание и смърт. Хоф е поставил рекорд, оставайки потопен в лед в продължение на малко над 2 часа. Освен това, в научен експеримент от 2010 г. Хопман и колеги (Hopman et al. 2010) са установили, че Уим е способен да издържи 80 минути, потопен в лед, с минимални промени в основната му телесна температура и без резки промени в кръвното му налягане или честотата на пулса му. Резултатите на Хопман показват, че причината е в трикратно увеличената скорост на метаболизма на Уим, водещ до повишено производство на топлина.

Науката и Уим работят в екип. Илюстрация: Boorgert Fotografie



Да приложим методът на Уим

Обобщено, резултатите от проучванията до момента сочат, че МУХ би могъл да повлияе благотворно на хора, страдащи от:

  • автоимунни заболявания - чрез МУХ имунната система може да бъде временно потисната;

  • проблеми със сърдечно-съдовата система - укрепване на мускулите на сърдечни съдове;

  • наднормено тегло и затлъстяване - продължителното излагане на студ спомага активиране на кафявата мастна тъкан, която гори повече калории, за да затопли тялото.



Ето и позитивният коментар на момче, участвало в един от курсовете на Уим: „Тренирах с Уим преди няколко години из полските планини. Преди това бях „балонено момче“, живеещо с астма, със смъртоносни алергии и с Феномена на Рейно (свръхчувствителност към студ). Бях алергичен към всичко и използвах инхалатора си по четири или пет пъти на ден. След две седмици тренировки с Уим, проблемите със студа си отидоха, а алергиите са намалели и не съм използвал инхалатора си от тогава“ - alescelius.

Въпреки изредените възможни ползи, не бива да започвате да изпробвате методът на Уим Хоф на своя глава и без консултация със специалисти. Преди да се приложите техниките на Уим Хоф, трябва да се информирате допълнително. Добро начало би бил официалната му интернет страница и филмът на VICE, които съдържат препратки към още полезна информация. Ако имате възможност да инвестирате не само време и енергия, а и пари в начинанието си, то Уим Хоф предлага курсове в няколко страни, а същи и видео-уроци.

Но бъдете внимателни, защото освен да ви научи на своите техники, Уим може да ви зарази с жаждата си за живот и нови предизвикателства.

„Знаеш ли, хората мислят, че съм луд. Може би съм луд, но не заради техниките си за дишане, не заради плуването си в студена вода, не заради безстрашието си към екстремни предизвикателства.“ Всъщност Уим Хоф не се страхува от смъртта. „Страхувам се от непълноценния живот.“



Източници:

Inside the Superhuman World of the Iceman

Daily Mail Reporter. The Ice Man Cometh: How a Bizarre Ability to Survive Freezing Conditions Is Breaking Records. 8 Dec 2008

News.com.au. Meet Wim “Iceman” Hof, the Guy Who Endures Freezing Temperatures in Shorts. 8 Aug 2015

Alison George, New Scientist. Three Wa y s the Iceman Controls His Immune System. 26 Aug 2014

Iceman Wim Hof

When On Earth. Meet the Iceman Who Climbed Mt. Everest and Mt. Kilimanjaro in His Shorts Only. 19 Nov 2014

Phongsuphap S et al. (2008) Changes in Heart Rate Variability During Concenetration Meditation. Int J Cardiol, 130(3):481-4

Kox M et al. (2012) The influence of concentration/meditation on autonomic nervous system activity and the innate immuneresponse: a case study. Psychosom Med, 74(5):489-94

Kox M et al. (2014) Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. Proc Natl Acad Sci U S A., 111(20):7379-84

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2015 в 14:09

Ами има много други подобни небудистки дихателни практики. Не само Тумо. Поне да ги беше споменал ти, като много знаеш бе,Сашо...Изложи се

26.12 2015 в 00:39

Това е стара Будистка практика наречена Тумо. https://www.youtube.com/watch?v=_zBNHGWMju0
Поне можеше да го споменете в статията, според е най-важно да назовеш поне името на практиката която се практикува от стотици и може би хиляди медитатори в момента.