Известен математик твърди, че е доказал 160-годишната хипотеза на Риман

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 септември 2018 в 08:12 18379 0

Кредит Quanta Magazine

Майкъл Атия твърди, че е намерил доказателство за хипотезата на Риман.

Един от най-важните нерешени проблеми в математиката може би е решен. Това заяви един пенсиониран математик, Майкъл Атия, е началото на седмицата.

В разговор на лауреатския форум в Хайделберг в Германия Атия представи това, което самият той нарече "просто доказателство" на хипотезата на Риман, задача, която най-добрите математици от цял свят не успяха да решат почти 160 години, съобщава NewScientist.

Роденият през 1929 г. Майкъл Атия (Michael Atiyah) е една от най-известните математически фигури във Великобритания - той е получил две награди, често наричани Нобеловите награди по математика - медала Филдс и наградата Абел. Той също така, по различно време, е бил президент на Лондонското математическо дружество, Кралското дружество и Кралското дружество на Единбург.

Ако се потвърди решението на хипотезата на Риман, това ще бъде наистина голяма новина.

Хипотезата е тясно свързана с разпределението на простите числа - тези, които могат да се делят само на себе си и на единица. Първите няколко примера са 2, 3, 5, 7 и 11, като стават по-редки с напредването по числовата линия.

Простите числа се разполагат привидно произволно по числовата ос, макар че според хипотезата на Риман простите числа следват модел, тясно свързан с дзета - функцията на Риман.

Ако се докаже, че хипотезата е вярна, математиците ще знаят местонахождението на всички прости числа - пробив с далечни последици.

Но вече 160 години, откакто Риман я представи за пръв път, никой не успя да я докаже. (може да прочетете повече тук „Хипотезата на Риман за лаици”).

Като една от шестте нерешени задачи на хилядолетието според Института Клей решението на всяка от тях заслужава награда от 1 млн. долара. Престижът изкуши много математици през годините, но никой все още не е успял.

Атия е наясно какво рискува. "Никой не вярва в доказателства на хипотезата за Риман, да не говорим за доказателство от 90-годишен", коментира математикът, но се надява, че презентацията му ще убеди критиците му.

В нея той отдаде почит на работата на двама велики математици от 20-ти век, Джон фон Нойман и Фридрих Хиржебруч, чиито разработки твърди, че са му помогнали да положи основите на собственото си предложение. "То просто падна в скута ми, трябваше да го взема", заяви той.

"Хората казват "знаем, че математиците са най-добри в работата си преди да навършат 40 години", коментира Атия. "Опитвам се да им покажа, че грешат. Че мога да направя нещо на 90 години".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !