Човек-козел и Фолксваген с Антинобелови награди за 2016 (видео)

За последиците от носенето на гащи от полиестер върху сексуалния живот на плъховете

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 септември 2016 в 09:16 12542 0

Кредит Reuters

Вчера вечерта се състоя церемонията по раздаването на Антинобеловите награди Ig-Nobel Prize за 2016 г.

За 26-та година тези пародийни награди за наука се раздават от Харвардския университет за "да ви накарат да се смеете, а след това да се замислите".

Под прицела на хартиени самолетчета в местния театър Сандърс всеки победител получи чек от 10 000 000 000 000 зимбабвийски долара, който заради хиперинфлацията преди 7 години не е особено много. Наградата е символ, че много от проучванията тази година са също толкова измамни и смешни.

Наградата на химия се дава на концерна "Фолксваген", която едва ли ще зарадва компанията. Това е така, защото е наградена "за решаване на проблема с прекомерните емисии на замърсяване от автомобилите си", но с устройство, което автоматично произвежда по-малко емисии, когато се тества колата, обясни Марк Ейбрахамс (Marc Abrahams), редактор в комитета за Антинобеловите награди.

Германците са лауреати и по медицина с проучване за сърбежа от екип от невролози и психолози от университета в Любек, публикувано в PLoS ONE през 2013 г. Учените инжектират химикал под кожата на ръцете на хора, който предизвиква лек сърбеж. След това доброволците са помолени да почешат една от ръцете си, докато гледат себе си в огледало. Видео камера в реално време следи с коя ръка ще се почешат. Понякога участниците наистина се почесват по ръката, която ги сърби, но гледайки в огледалото понякога почестват ръката, която не ги сърби. Изненадващото, че участниците в експеримента, отчитат значително облекчение на сърбежа, дори когато се почесват по грешната ръка. 

Itch Relief by Mirror Scratching. A Psychophysical Study

Награда за работата на човешкото възприятие получават японските учени Ацуки Хигашяма (Atsuki Higashiyama) и Кохей Адачи (Kohei Adachi), които са разбрали, че ако погледнем нещата с главата надолу между краката си, те изглеждат по-близо.

За изследване на погрешни представи, но в нечовешкия свят също има антинобелова награда. Две проучвания на объркани животни, водени от Габор Хорват (Gábor Horváth), биофизик в Университета Eötvös в Будапеща, Унгария, взеха приза. Първото бе проучване за водни кончета, публикувано през 2007 г. в Freshwater Biology. Мистерията е защо водните кончета губят толкова много време на полираните черни надгробни плочи в унгарските гробища, където липсват насекоми за плячка. Женските дори снасят своите яйца на повърхността на камъка, където те нямат шанс да оцелеят. Отговорът е в поляризираната светлина. Насекомите откриват своите водни местообитания като търсят поляризираната светлина, която блести на повърхността им. Оказва се, че черните надгробните камъни отразяват по подобен начин поляризираната светлина, превръщайки ги буквално в гробище за водни кончета.

Белите коне не са атрактивни за мухите заради начина, по който светлината се отразява от кожите им. Снимка: Linda Nylind за Guardian

Хорват се вълнува и от тайната на конските мухи - защо предпочитат да хапят тъмни коне, а не бели? Отново поляризираната светлина е в основата на загадката. В проучване, публикувано през 2010 г. в Society B Royal, той разкрива отговора. Конете с чисто бяла кожа страдат от редица болести - включително слънчево изгаряне - но имат предимство. Бялата конска кожа не отразява така поляризираната светлина, че кръвосмучещите насекоми не могат да ги намерят.

Носители на наградата по биология са двама: Чарлз Фостър (Charles Foster) и Томас Туейтес (Thomas Thwaites). Първият е награден за опита си да се вживее в ролята на язовец, видра, лисица и елен, а вторият - за това, че е живял в Алпите като коза в продължение на три дни със  специални протези, изработени така че да може да ходи като животно.

Наградата за мир е за доказателството, че феновете на дълбокомислени фрази в интернет имат ниска интелигентност и често вярват в паранормални явления и теории на конспирацията.

Ig Нобелова награда за възпроизвеждане получи биологът Ахмед Шафик (Ahmed Shafik) за проучване на последиците от носенето на гащи от полиестер, памук или вълна върху сексуалния живот на плъхове и за провеждането на подобни тестове с мъже. Той е установил, че гащите, изработени от полиестер са добър контрацептив.

Награда за икономика получават трима изследователи за оценка на теорията, че хората възприемат своите предпочитани марки като личности.

Награда за психология получава международна група от учени, които са открили, че най-опитни лъжци са децата и младите хора. А за литература се дава на Фредрик Шьоберг (Fredrik Sjöberg) за неговата тритомна автобиографична творба за удоволствието от събирането на мухи, които са мъртви и мухи, които все още не са мъртви.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !