НАСА засне невероятно красив и рядък тип облаци (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2018 в 10:49 4048 0

Кредит NASA/PMC Turbo/Joy Ng

Полярни мезосферни облаци, наблюдавани от мисията PMC Turbo на НАСА, която прелетя над Арктика през юли 2018 г.

През лятото в полярните региони на Земята, непосредствено след залез слънце, понякога може да се видят електриково сини облаци високо в небето. Те имат космически произход.

Тези облаци се наричат "сребристи" (noctilucent) или полярни мезосферни облаци (polar mesospheric clouds, PMC) и освен че са изключително красиви, с тяхна помощ учените могат да разберат по-добре турбуленцията в земната атмосфера, както и в океаните, езерата и в други планетарни атмосфери и дори може да подобрят прогнозите на времето, пише phys.org.

На 8 юли 2018 г. мисията PMC Turbo на НАСА стартира гигантски балон за изучаване на PMC на височина 80 километра над повърхността. В продължение на пет дни балонът се носи през стратосферата от старта си в Естранен, Швеция, през Арктика до западната част на северната територия Нунавут, Канада.

По време на полета на борда на балона работят 7 системи за визуализация, както и инструмент LIDAR (light detection and ranging). Те създават 6 милиона изображения с висока разделителна способност, общо 120 терабайта данни - повечето от тях включват различни изображения на PMC, разкриващи процесите, довели до турбуленция.

"Камерите ни вероятно са успели да уловят някои наистина интересни събития и се надяваме, че ще стигнем до новo по-точно и по-дълбоко познание в тази сложна динамика.", коментира Дейв Фритс (Dave Fritts), главен изследовател на мисията в "Глобални атмосферни технологии и науки" (Global Atmospheric Technologies and Sciences).

Самите облаци се фирмират, когато се образуват ледени кристали върху малки остатъци от метеори в горната атмосфера.

Но освен от звездния си произход и красота, това, което прави тези облаци още по-интересни, е фактът, че са засегнати от атмосферните гравитационни вълни.

Тези вълни всъщност играят огромна роля в преноса на енергия от долната тропосфера до горната мезосфера.

Гравитационните вълни се генерират в тропосферата чрез въздушните потоци, издигащи се над планините и макар учените да знаят как се образуват и променят, все още са неизвестни някои подробности.

"За първи път успяхме да визуализираме потока енергия от най-големите гравитационни вълни до най-малките нестабилни  потоци и турбуленции в горната атмосфера", отбелязва Фритс.

"На тези височини може да се види буквално как се разпадат гравитационните вълни - както океанските вълни се разбиват в брега - и каскадно стигат до турбуленция".

Изследователите се надяват, че тази огромна база информация ще им помогне да разберат структурата и променливостта на горната атмосфера и дори може да подобри прогнозирането на времето.

И докато чакаме вълнуващите резултати, събрани с тази невероятна технология, може да се насладим на този красив феномен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !