Само вомбатите акат на кубчета. Ето как го правят (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2018 в 10:32 27032 0

Кредит Wikimedia Commons

Обикновен вомбат (Vombatus ursinus tasmaniensis) на остров Мария, Тасмания, Австралия. Целият остров е национален парк, Maria Island National Park.

От всички екскременти на света, само на вомбатите са оформени като кубчета, за което им помага еластичността на червата, съобщава Science News.

Това "фекално чудо" подсказва интересна идея за индустрията.

Обикновеният вомбат, единственият съвременен член на някога процъфтяващия род торбести бозайници Vombatus, прилича на хибрид между хамстер и мечка. Тези застрашени животни, обитаващи югоизточната част на континентална Австралия,  Тасмания и съседните острови са доста едри и силни, достигат до 1.3 м и 40 кг.

И са уникални със способността си да оставят кубични екскременти. 

Благодарение на променливата еластичност на червата си отделят фекална материя под формата на кубчета, вместо заоблени топчета, неправилни купчини или цилиндрични спирали, както правят другите бозайници, съобщават изследователи на 18 ноември на срещата в Атланта на Американското физично общество, отдел Динамика на флуидите.

Вомбатитете маркират териториите си с малки купчини с кубична форма, които се задържат по-добре от закръглените и не се търкалят толкова лесно.


Вомбатите използват своите изпражнения като маркиране на територията. Техните екскременти не се търкалят по скалите толкова лесно, колкото и по-цилиндричните.

Но кубичните форми в природата са много необичайни, коментира машинният инженер Дейвид Ху (David Hu) от Института по технологии на Джорджия в Атланта. Осъществяването и поддържането на плоски фасети и остри ъгли отнема енергия. Така че е изненадващо, че червата на вомбатите, които приличат много на тези на другите бозайници, създават такива форми.

Когато един австралийски колега изпрати на Ху и колегата му Патриша Йънг (Patricia Yang) замразените черва на два убити на пътя вомбати, "ние отворихме тези черва като коледен подарък", разказва Ху. 

Кубични изпражнения в червата на вомбатите. Кредит: P. Yang and D. Hu/Georgia Tech

Екскрементите на вомбатите са кубични, не защото имат квадратно оформен анус, а защото имат много дълъг и бавен храносмилателен процес, обикновено 14 до 18 дни, което позволява на погълната храна да стане изключително суха и компактна. Вомбатите също така имат много дълъг храносмилателен тракт, който им позволява да абсорбират най-много хранителни вещества и вода от храната.

Учените установяват, че кубичната форма на екскрементите се определя едва само на последния метър или половина на типичните за вомбата 30-метрови тънки черва. Тук става отделянето на водата от разделянето на хранителната каша на кубчета. Това се случва за сметка на промяната на еластичността на чревните стени по дължина. Те се разтягат в някои области по-силно и по-слабо в други, определяйки положението на повърхностите и стените на кубовете.

По-нееластичните области вероятно помагат да се създадат ръбовете на изпражненията, докато фекалиите се движат през червата, предполага Йънг.

"Досега имаше два известни метода за производство на кубични форми: леене или рязане", отбелязва за phys.org Патриша Йънг, "сега открихме трети. Такъв подход може да намери приложение в индустриалното производство на кубични форми от мек материал".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !