Тези бабини деветини няма да предпазят децата ви от настинка

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 януари 2019 в 10:30 8512 0

Кредит teddyclub.info

Не излизайте навън с мокра коса, ще се настинете! Гълтайте витамин С, за да не подсмърчате. Стойте на топло вкъщи през студения сезон.

Вероятно сте чували тези съвети от родителите ви, когато сте били малки.

Всъщност една нова анкета показва, че много родители опитват тези стратегии, за да пазят децата си да не се разболеят - въпреки че има малко доказателства, че са ефективни.

Проучване, проведено през октомври 2018 г. и цитирано от Live Science, изследва повече от 1100 родители с деца на възраст от 5 до 12 години. Установено е, че около 70% от родителите се опитват да предотвратят настинката на децата си, като използват тези традиционни стратегии. Например, около 52% казват на децата си да не излизат навън с мокра коса, а 48% смятат, че е полезно да оставят на закрито децата си по време на студения сезон.

Според тези изследователи от детската болница CS Mott към Университета на Мичиган, тези стратегии не са показали, че предпазват от простудни заболявания.

Нещо повече, 51% от анкетираните родители съобщават, че са давали на детето си витамини или добавки като витамин С или цинк, за да ги предпазят от настинки, но няма доказателства, че тези продукти предпазват от простудни заболявания.

Но добрата новина е, че по-голямата част от родителите - 99% - съобщават, че са насърчавали децата си да спазват по-добра лична хигиена, за да предотвратят простудните заболявания. И това е стратегия, която се подкрепя от науката.

Например, 99% от родителите споделят, че съветват децата си да мият ръцете си по-често, 94% казват, че убеждават децата си да не слагат ръце в устата или носа си, а 94% съобщават, че насърчават децата си да не споделят храна или напитки с други хора.

"Важно е родителите да разберат кои стратегии за предотвратяване на настинките са базирани на доказателства", заяви д-р Гари Фрийд (Gary Freed), съорганизатор на анкетата и педиатър в детската болница CS Mott. "Макар че някои методи са много ефективни за превенция на заразяването на децата с простудни заболявания, други не показват, че имат някакъв ефект".

Изследователите отбелязват, че витамините и добавките не се контролират като лекарствата, и че не е необходимо да се доказва, че работят, за да бъдат продавани.

"Това са продукти, които може да са агресивно рекламирани и често използвани, но за нито един от тях не е доказано, че има някакъв категоричен ефект върху превенцията на простудните заболявания", коментира Фрийд.

Други традиционни стратегии, като идеята да не се излиза навън с влажна коса, вероятно са били предавани от поколение на поколение, без да са потвърдени от научни изследвания.

Най-добрата стратегия за превенция на простудните заболявания е родителите да се съсредоточат върху намаляването на разпространението на вирусите на простудните заболявания чрез добра хигиена като измиване на ръцете и избягване на директен контакт с болни хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !