Астероидът, прелитащ днес покрай Земята, е толкова голям, че има своя луна (видео)

Земята ще има днес не един, а двама посетители от космоса този уикенд.

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2019 в 01:48 6039 0

Две радарни изображения на двойния астероид 1999 KW4. Кредит: Arecibo Observatory in Puerto Rico/NASA/NSF/S.

Този уикенд астероид, известен като 1999 KW4, необичайно оформен, широк около километър и половина, ще мине безопасно покрай Земята в нощта на 25 май срещу 26 май 2019 г.

1999 KW4 има и придружител - малка луна.

"Това е една от най-близко прелитащи двойки в неотдавнашната ни история", заяви планетарният учен Вишну Реди (Vishnu Reddy) пред NBC News. "Това я прави много интересна цел."

Интересна особеност на астероида 1999 KW4 е неговата форма - сплесната с екваториален хребет, подобно на астероидите Бену и Рюгу.

Наблюденията показват, че спътникът му обикаля около основната космическа скала на всеки 16 часа на разстояние от около 1,6 км.

Може да разгледате любопитната форма на астероиад 1999 KW4 и неговата луна в този видеоклип:

Най-близкият подход е в 23:05 UTC на 25 май (02:05 българско време на 26 май).

Астероидът (66391) 1999 KW4 се състои от основна космическа скала с ширина около 1,5 км с 0,5-километров спътник астероид - астероидна луна - в орбита около главния астероид.

Астероидът и неговата луна ще предоставят добра възможност както за професионалните, така и за любителите астрономи да наблюдават огромната космическа двойка, съобщи Earth&Sky.

Дори в най-близкия им подход ще ни дели разстояние от повече от 3 милиона километра, така че няма място за притеснения, че ще се разбият в Земята. Всъщност те дори няма да се доближат достатъчно, за да видят с просто око.

1999 KW4 е от Атенов тип - или пресичащ пътя на Земята астероид. Неговата орбита преминава между орбитите на Венера и Земята. Той извършва една обиколка около Слънцето веднъж на всеки 6.18 месеца (188 дни).

И все пак, двойката няма да бъде толкова близо до Земята до 2036 г., така че ако искате да зърнете динамичната двойка, не забравяйте да си подготвите телескопа в събота вечер.

Една от най-добрите техники за намиране на астероид е да се насочи компютърен телескоп към звезда, за която се знае, че е на траекторията на астероида, и да се изчака появата му. Той ще изглежда като много бавно движеща се „звезда“.

Позицията на 1999 KW4, гледан от София. Кредит: in-the-sky.org

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !