На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасността на храните (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 юни 2022 в 00:00 7381 0

Кредит Pexels / Public Domain Certification

За пръв път през 2019г. Световният ден за безопасност на храните се отбелязва на днешната дата, 7-ми юни. На общо събрание на Организацията на обединените нации през декември 2018г., този ден е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото "Безопазността на храните е работа на всеки".

Световната здравна организация (СЗО), в сътрудничество с Организацията за храни и земеделие на ООН подпомага страните членки на организацията в усилието да отбележат Световния ден на безопасността на храните през 2019г. и в идните години. 

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и промоцията на доброто здраве. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социоикономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията. 

При регистрирани 600 милиона случая на заболявания, предизвикани от храни годишно или почти 1 на 10 души, който се разболява след консумация на заразена храна, въпросът за безопасността на храните е основен в поддържането на здравето на населението в световен мащаб. При децата под 5-годишна възраст, 40% попадат в групата на заболелите от опасна храна, което се равнява на 125 000 смъртни случая годишно. 

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки има своята роля по веригата "от фермата до вилицата"*, за да се осигури консумацията на безопасна храна, която не носи вреди за здравето. Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб. 

Безопасността на храните е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки трябва да играе роля от фермата до трапезата, за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и няма да причини вреди на здравето ни.

* "От фермата до вилицата" (farm to table) е социално движение, чиято цел е предлагането на местно отглеждана храна в училища и ресторанти, по възможност направо от производителя. Това може да се случва чрез директна покупко-продажба, организирани местни канали, фермерски пазари и др. Понятието често се свързва с проследимостта на храните, когато потребителите имат информация за произхода и производителя на храната.   

Източник: WHO - Celebration of World Food Safety Day

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !