Пълният отказ от алкохола води до деменция в напреднала възраст. Ето защо

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2020 в 08:01 25752 0

Кредит Pxhere

Ако пиете повече от 14 чаши алкохол на седмица - може да развиете деменция. Отказът от алкохол обаче няма да ви спаси - непиещите също рискуват да станат сенилни - само механизмът за развитие на интелектуално разстройство ще бъде малко по-различен.

Това са резултатите от проучване, публикувано в Tne BMJ и цитирано от EurekAlert.

Продължителността на живота на хората се увеличава. На това се дължи и увеличаването на броя на хората с деменция.

Учените прогнозират, че до 2050 г. техният брой ще се утрои. Ето защо трябва да се знае как злоупотребата или отказът от алкохола влияе върху менталното здраве в напреднала възраст.

Проучванията показват: ако пиете алкохол умерено, рискът от развитие на деменция се намалява. Но ако се откажете напълно от алкохола или обратното, пиете много - деменцията трудно може да се избегне. Все още е неизвестно защо се случва така.

Учени от Френския национален институт за здраве и медицински изследвания Inserm (French National Institute of Health and Medical Research) и Университетския колеж в Лондон решават да проучат връзката между консумацията на алкохол в средна възраст и появата на деменция в напреднала възраст.

Учените също така проучват как сърдечно-съдовите заболявания (инсулт, коронарна болест на сърцето и диабет) влияят на тази връзка.

Заболяване на коронарната артерия. Илюстрация на сърце с нормални и частично блокирани съдове. Кредит: Wikimedia Commons

За основа са взети резултатите от проучването Whitehall II от 1985 г. В него участват 9 087 британски държавни служители на възраст от 35 до 55 години. Това проучване разглежда как социалните, поведенческите и биологичните фактори могат да повлияят на здравето на хората в продължение на много години.

Учените разглеждат данните на участниците за периода от 1985 до 1993 година. Те се интересуват колко човекаа пият алкохол през това време и дали имат пристрастяване към алкохола. Средната възраст на участниците в изследването по това време е 50 години.

Учените също така изследват данни от 1985 г. до 2004 г. , този път - за да разберат дали пиенето в течение на дълги години води до деменция в ранна старческа възраст.

Изследователите забелязват, че от 1991 г. пиещите участници в изследването започват да посещават по-често клиниките поради заболявания, които причиняват алкохолът и заради деменция. Също така при много от тези хора се появяват сърдечно-съдови заболявания.

Проучването Whitehall II продължава 23 години. Сред 9087 участници са регистрирани 397 случая на интелектуално разстройство. Учените забелязват, че деменцията се развива средно на 76 години.

Кредит: Pxfuel

Изследователите също така проучват как социално-демографските фактори, начинът на живот и здравето на участниците могат да повлияят на тези резултати.

Те откриват, че хората, които изобщо не пият алкохол или пият повече от 14 чаши алкохол на седмица, страдат най-често от деменция.

За по-голяма яснота, ето колко различни видове алкохол може да пиете за седмица:

  • 14 стандартни чаши вино от 76 мл = 1,06 л;
  • 14 стандартни чаши водка 50 мл = 0,7 л;
  • 14 стандартни чаши бира или слабоалкохолни напитки от 250 ml = 3,5 л;
  • 14 стандартни чаши за уиски от 25 мл = 0,35 литра.

Учените откриват: ако хората пият алкохол в тези граници, е по-малко вероятно да страдат от деменция в напреднала възраст.

Те установяват, че страдат най-много от деменция хората, които изобщо не пият алкохол или пият повече от 14 чаши алкохол на седмица. Ако човек пие 14 чаши седмично и пие повече, тогава с всяка 7-ма чаша рискът от деменция в напреднала възраст се увеличава със 17%.

Във Великобритания 14 чаши алкохол са максималната норма както за мъжете, така и за жените. Но в много страни тази цифра е много по-висока.

Учените анализираха болничните данни за пациенти с хронични заболявания, причинени от алкохол. Оказа се, че при тези хора деменцията се развива четири пъти по-често.

Отбелязва се също, че при непиещите рискът от деменция е свързан със сърдечно-съдови заболявания.

Всъщност се оказа, че възможността да получат ментално разстройство в напреднала възраст и при непиещите, и при алкохолиците е еднаква . Единствената разлика са различните причини за появата на това разстройство при хора, толкова различни в начина си на живот.

Учените провеждат още редица тестове, които обаче отново потвърждават резултатите.

Разбира се, това изследване е наблюдателно. Следователно не позволява да се правят точни изводи за причината за деменцията при алкохолиците и непиещите. Учените смятат, че може би не вземат предвид нищо.

Авторите на изследването обаче твърдят, че откритията им се подкрепят и от други доказателства, че злоупотребата с алкохол води до деменция.

Учените се надяват също така, че благодарение на тяхната работа нормата на употребата на алкохолните напитки за възрастни ще бъде понижена. В крайна сметка това ще помогне за поддържане на психичното здраве в напреднала възраст.

Учените казват също, че непиещите не трябва да започват да пият заради тези резултати. Има много добри причини да се откажете от алкохола. За някои хора пиянството може да доведе до невропсихични разстройства, цироза, рак и смърт.

Кредит: Pxhere

"Това е много важно проучване. Попълва някои пропуски в знанията. Но трябва да внимаваме да не променим настоящите препоръки за консумацията на алкохол, които се основават на епидемиологични проучвания", заяви Севил Ясар (Sevil Yasar), един от авторите на изследването, доктор по медицина в Университета "Джонс Хопкинс".

Д-р Ясар призовава за допълнителни изследвания. Тя смята, че би било чудесно, ако държавата финансира проучване дали умерената консумация на алкохол предпазва от деменция и как тя се свързва със сърдечно-съдовите заболявания.

"Ако пиете от 1 до 14 чаши алкохол седмично, това може да помогне за поддържане на психичното здраве. Ако обаче решите да пиете алкохолни напитки, тогава вземете предвид всички рискове, свързани с това, включително развитието на рак и чернодробни заболявания", заключава Ясар.

СправкаPost-discharge acute care and outcomes following readmission reduction initiatives: national retrospective cohort study of Medicare beneficiaries in the United States
BMJ 2020; 368 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l6831 (Published 15 January 2020)

Източник

Both long term abstinence and heavy drinking may increase dementia risk, EurekAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !