Американска лаборатория разработи преносим 5-минутен тест COVID-19 (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 29 март 2020 в 09:14 6119 0

Kredit: Abbott Laboratories

Частна лаборатория в САЩ представи преносим тест, който може да покаже дали някой е заразен с COVID-19 само за пет минути, съобщава MedicalXpress.

Abbott Laboratories заяви, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е дала спешно разрешение компанията да започне да предоставя теста още през следващата седмица.

Компанията разполага с 150 000 лабораторни теста. Тестовете вече са изпратени в болници и лаборатории в академични медицински центрове в 18 щата, включително Илинойс, Калифорния, Ню Йорк, Масачузетс и Вашингтон. Abbott увеличава производството, за да достигне капацитет от един милион тестове седмично до края на март.

Kredit: Abbott Laboratories

Тестът, който е с размер на малък тостер и използва молекулярна технология, показва отрицателни резултати в рамките на 13 минути.

"Битката с пандемията COVID-19 ще се води на множество фронтове, а преносимият молекулен тест, който предлага резултати за минути, допълва широкия спектър от диагностични решения, необходими за борба с този вирус", заяви президентът на Abbott Lab Робърт Форд.

Малкият размер на теста означава, че с него може да се работи извън „традиционните четири стени на болниците в горещите точки“, заяви Форд, а Abbott Lab работи с FDA, за да го изпрати до вирусни епицентрове.

Тестът все още не е изчистен или одобрен от FDA, а е разрешен само за спешна употреба от одобрени лаборатории и доставчици на здравни услуги, съобщават от компанията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !